Radikálové z IS poničili další památku v Palmýře, antický Belův chrám

Stoupenci extremistického hnutí Islámský stát zřejmě poničili další cennou památku ve starověkém syrském městě Palmýra, Belův chrám z římské doby. O jeho poškození informovala organizace, která sleduje situaci v Sýrii z britského exilu. Rozsah škod zatím není znám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám Baal Shamin v historickém městě Palmýra, který radikálové z Islámského státu vyhodili do vzduchu 23. srpna 2015 (snímek z roku 2009)

Chrám Baal Shamin v historickém městě Palmýra, který radikálové z Islámského státu vyhodili do vzduchu 23. srpna 2015 (snímek z roku 2009) | Zdroj: Reuters

Chrám zasvěcený semitskému bohu Belovi z roku 32 n. l. je další stavbou, kterou v Palmýře chráněné UNESCO radikálové z Islámského státu poničili.

Tamní obyvatelé popsali, že výbuch byl velmi silný. Antické sloupy a chrámové bloky prý skončily na zemi. Tyto informace se ale nedají ověřit, protože Palmýra je ve válečné zóně.

Džihádisté údajně ničí pohanské předislámské symboly proto, že v nich nevidí žádnou hodnotu. Podle odborníků je jejich motivací i to, že se tak snadno dostanou do západních médií. Další ničení proto bude podle ředitele syrských památek a muzeí Mamúna Abdula Karima pokračovat.

Džihádisté podle něj zároveň v Palmýře dělají vlastní vykopávky. Hledají totiž zlato, které by se dalo na černém trhu snadno zpeněžit. Vyzval proto k osvobození Palmýry za každou cenu, jinak starověké město zmizí.

Islamisté dobyli Palmýru v květnu a oblast, kde se nacházejí antické památky, poté zaminovali. Minulý týden zavraždili 82letého syrského archeologa, který vedl v Palmýře vykopávky pět desetiletí.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Stavby staré 2000 let včetně pozůstatků antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru se nacházejí na jihozápadě města.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme