Radim Pařízek se rozmluvil o Rádiu Dálnice, o DVB-T2 řekl minimum

17. říjen 2017

Projekt dálničního rádia chce Radim Pařízek provozovat na všech platformách. Kromě VKV éteru mají být uvedeny i mobilní aplikace a v provozu bude také linka řidičů.

Radim Pařízek, podnikatel a známý ostravský rocker, využil své vystoupení na odborné konferenci Radiokomunikace 2017 konané v Pardubicích překvapivě zejména k prezentaci týkající se Rádia Dálnice. Jde o projekt rozhlasové stanice určené zejména pro řidiče, který prakticky od začátku tohoto desetiletí ležel ladem. Projekt Rádia Dálnice ožívá a Pařízek věří, že stanice se stane plnohodnotným společníkem na cestách.

„V současné době už je spuštěno šestadvacet vysílačů kolem dálnic, dalších devatenáct vysílačů je připraveno. Doba se sice změnila, ale naše řešení má výhody, které nemohou jiní nabídnout. Rádio Dálnice chceme dělat jako službu řidičům,“ konstatoval Pařízek. Specialitou stanice mají být například vícejazyčné vstupy věnované dopravě, a to minimálně čtyřikrát do hodiny, jak stanoví licence. „Jsme připraveni nabídnout dopravní hlášení i ve chvíli, kdy to bude zapotřebí,“ upozornil ostravský podnikatel. Projekt by měl působit na všech komunikačních prostředcích – mobilní aplikace, linka řidičů, internet a podobně.

Co se týká přechodové DVB-T2 sítě společnosti Digital Broadcasting, kterou Radim Pařízek vlastní, tu operátor spustil začátkem letošního července. Aktuálně ji provozuje zatím pouze v Praze z ulice Novodvorská, v blízké době ji má doplnit i lokalita Ládví. „Snažíme se vybudovat vyšší a lepší anténní systém, což nás zdrželo. Navíc se zde objevil jeden technický problém,“ upozornil Pařízek. Další DVB-T2 vysílače Digital Broadcasting mají v blízké době vyrůst v Ostravě a Brně. Spuštění nových vysílačů doprovodí také informační kampaň. DVB-T2 multiplex je plánován na pokrytí 60 % populace České republiky.

Do konce letošního roku chce Digital Broadcasting spustit DVB-T2 vysílání ještě v Plzeňském, Ústeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Na východě Čech však operátor Radima Pařízka ještě čeká na koordinaci. Co se týká regionálního vysílání, firma chce umožnit vysílat všem televizím. „Tyto stanice jsou důležitou součástí naší mediální krajiny. Některé regiony budeme muset spustit na dvou frekvencích, abychom byli schopni uspokojit všechny vysílatele,“ uvedl Pařízek. V plánu je celkem čtrnáct regionálních odpojování s velmi mírnými přesahy. S finálním přechodem se počítá v roce 2020. Pokryto bude sedm nebo osm krajů.

autor: lukpo
Spustit audio