Radio France Internationale upozorňuje na postup digitálního rozhlasu Evropou

23. březen 2017

Francie sice nedrží v zavádění digitálního rádia přední pozice, nicméně mediální zástupci již vedou diskuse nad tím, jak technologii rozšířit do dalších měst.

Francouzský veřejnoprávní vysílatel Radio France Internationale (RFI), který je však na samotném Radiu France díky rozhodnutí vlády zcela nezávislý, informuje na svém webu o postupu DAB+ rozhlasu Evropou. RFI uvádí zejména Norsko, které již 11. ledna přistoupilo k vypínání analogového rádia VKV v první oblasti. Hlavní výhodou digitálního rozhlasu by ale měla být mimo jiné bohatá programová nabídka oproti FM.

„DAB rozhlas nám umožní vysílat alespoň desetkrát více signálů. Zatímco na FM jich máme v Paříži aktuálně okolo padesáti, můžeme jich mít teoreticky až pět set,“ uvedl mediální analytik Alain Massé. Zájemci si mohou koupit do automobilů DAB adaptéry a nemusí nutně vyměňovat svá stávající rádia. Digitální rozhlas může být realitou již nyní. Francie je sice v zavádění DAB rádia oproti zemím, jako jsou Norsko, Dánsko, Německo nebo Nizozemsko, pozadu, nicméně už v tuto chvíli má plán, jak technologii rozšiřovat do dalších měst. Konzultace se vedou o Rouen, Toulouse a Nantes.

autor: lukpo
Spustit audio