Rádio Retro tentokrát s podtitulem „(Ne)rozdělení“, odstartuje 28. října

26. říjen 2017

Z konce československé éry si budeme moci připomenout ducha doby díky několika nahrávkám publicistických Radiofór. Z gramofonových desek budou zpívat také Richard Müller, Pavol Hammel nebo Peter Lipa.

Od půlnoci 28. října bude možné poslouchat opět Rádio Retro, tentokrát s programem věnovaným nahrávkám z archivu Českého i Slovenského rozhlasu. Obsah bude reflektovat éru Československého rozhlasu od let třicátých až do roku 1992, ale nabídne i nahrávky z pozdějších let. Stanici je možné naladit v rozhlasových multiplexech včetně sítě ČRo DAB+, v nabídce kabelového operátora UPC a také na internetu.

Rádio Retro má tentokrát podtitul „(Ne)rozděleni“ a nabízí výběr 28 hodin historických zvukových dokumentů. Připomenou nám mimo jiné nahrávky proslovů při návštěvě českých Sokolů na Slovensku v roce 1936, jindy přivedou před mikrofon osobnosti spojené s okamžiky, kdy se Češi a Slováci rozešli – proslov Josefa Tisa z konce roku 1938. Slovenský štát se do digitálního éteru Rádia Retro dostává skrze dokumentární pásmo Zrada a pád z roku 1964.

Ze stejné doby je pořad Boj skončí zítra o Slovenském národním povstání. Šedesátá léta pak přinášejí vzpomínku na federalizaci. Jak se zmiňuje jeden z hostů tohoto Rádia Retro, slovenský politik František Mikloško, bylo to téma na Slovensku v roce 1968 možná ještě důležitější než obrodný proces. Poslechneme si i úvahy Gustáva Husáka z této doby. Vedle zpravodajství a soudobé publicistiky tento program nabízí také oddechové momenty, byť spojené s československou vzájemností.

Chybět nebudou ani některé pořady z cyklu Haló Praha-Bratislava, kde v roce 1968 po rozhlasové lince rozmlouvaly různé osobnosti. Přes ztenčenou česko-slovenskou hranici si takto povídali například Miroslav Horníček z Prahy a Julius Satinský s Milanem Lasicou z Bratislavy. O rok později v seriálu Dialogy rozmlouvali malíři Jaroslav Otčenášek (známý v té době ze Sedmilhářů Dity Skálové) a Ján Želibský. Z konce československé éry si budeme moci připomenout ducha doby díky několika nahrávkám publicistických Radiofór. Z gramofonových desek budou zpívat také Richard Müller, Pavol Hammel nebo Peter Lipa.

Archivní pořady Rozhlasu a televize Slovenska nabídnou například vzpomínky Ladislava Chudíka, ale především několik dokumentů renomované autorky Táni Kusé, například o odlévání zvonů, o neslyšících nebo o záchraně Kartuziánského kláštera. Chybět nebude ani legendární zábavný pořad Milana Markoviče Pod pyramidou, který se vysílal od roku 1987. Chybět nebudou nahrávky s hosty jako Michael Žantovský nebo Václav Havel ze 17. Listopadu 1991. Ve vysílání se tentokrát ozvou historické rozhlasové znělky federálních okruhů Československo I a II, ze stanice Hvězda, ale také nebude chybět znělka československé sekce Rádia Svobodná Evropa.

autoři: Tomáš Černý , lukpo
Spustit audio