Radiokomunikace: V souvislosti s DVB-T2 se objevují zavádějící až lživé informace

5. duben 2017

Podle operátora je postup některých subjektů na trhu jasnou snahou o destabilizaci a oslabení terestrické televize.

Za zavádějící až lživé informace označily České Radiokomunikace zprávy, které jsou v posledních týdnech medializovány v souvislosti se zaváděním standardu DVB-T2/HEVC v České republice. Zástupci operátora se na dnešním setkání s novináři, které se uskutečnilo zejména na popud aktivit České asociace satelitních operátorů (ČASO), snažily vyvrátit tvrzení, která se nezakládají na pravdě.

Odnětí pásma 700 MHz je celoevropským rozhodnutím. Nepadlo tedy na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu, případně Českého telekomunikačního úřadu. Z rozhodnutí, které padlo se souhlasem členských států Evropské unie, bude muset dojít k uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní služby do roku 2020. Nejméně do roku 2030 by mělo být garantováno pásmo 500 a 600 MHz pro televizní vysílání. Rozhodnutí doporučuje zároveň využití nejúspornější technologie, kterou je DVB-T2/HEVC. V rámci technologické neutrality ho ale pochopitelně nemůže nařídit.

Česká legislativa reflektuje závazné mezinárodní změny a dohody již od roku 2015, kdy byla schválena Strategie správy rádiového spektra. Strategie rozvoje zemského digitálního vysílání byla schválena o rok později. V letošním roce pak přišla na řadu novela Zákona o elektronických komunikacích, která včera prošla v prvním čtení Poslaneckou sněmovnou. Přechod na DVB-T2 státu umožní mimo jiné rozvoj digitální ekonomiky a nových mobilních sítí 5G.

Uvolnění pásma 700 MHz do roku 2020 již potvrdily Německo, Polsko a Rakousko, v tomto termínu by se mělo přidat i Slovensko. Česká republika by se měla připojit do roku 2021, nicméně je pravděpodobné, že zvláště kvůli tlaku našich západních sousedů to bude dříve. Německo již pásmo 700 MHz mobilním operátorům prodalo. V Rakousku se plánuje aukce v letošním roce, pravděpodobně k tomu dojde v létě. „Naši sousedé plánují dělat to samé co my. Není to nic nestandardního,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulaci a rozvoj Českých Radiokomunikací.

Za jeden ze značně zavádějící mýtů označil Procházka například tvrzení, že pokrytí televizním signálem bude ve městech a na horách horší, než je tomu nyní. Operátor bude šířit technologii DVB-T2 ze stejných kót, jako tomu bylo v případě DVB-T. Pokud by Česká republika nepřešla na modernější přenos signálu, diváci by v řadě případů přišli o pokrytí a výrazně by se zmenšil prostor, který se pro šíření pozemního signálu využívá. Některé sítě by se dokonce musely vypnout. Pozemní vysílání v současné době využívá 58.5 % populace a je tak nejpopulárnějším zdrojem příjmu televizního signálu.

autor: lukpo
Spustit audio