Radiožurnál vzpomíná na Ježíškova vnoučata. V pražské katedrále svatého Víta se pro ně koná bohoslužba

Téměř čtrnáct tisíc splněných přání. To je výsledek projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Osamělým seniorům lidé darovali oblečení, zážitky, nebo jim zprostředkovali setkání se známými osobnostmi. Někteří senioři se ale splnění svých přání bohužel nedožili. Dnes večer se pro ně koná vzpomínková mše v pražské katedrále svatého Víta.

„Přesně si pamatuju ten okamžik, kdy jsem se poprvé v tom projektu dozvěděl, že někdo umřel,“ vzpomíná šéf projektu Ježíškova vnoučata Martin Ondráček.

„Stáli jsme v Olomouci na náměstí a říkali si, co s tím budeme dělat. Musíme se nějak ohlédnout, zastavit se a zavzpomínat na lidi, kteří si ty dárky buď neužili, nebo se jejich předání fakticky nedožili,“ dodává.


Celá bohoslužba by se měla nést v duchu poděkování těm, kteří se projektu účastní na straně dárců, a na druhé straně jako obdarovaní.

Jako paní Marta z Domu pokojného stáří ve Frýdku-Místku. Přála si předplatné časopisu. První lednové číslo, už si ale přečíst nestihla. Pan František z Domu s pečovatelskou službou v Chrastavě zase potřeboval elektrický vozík. Zemřel ale pouhý den před jeho předáním. A podobných příběhů zažila Ježíškova vnoučata asi devadesát.

„Tento projekt Ježíškova vnoučata je jedinečný už třeba tím počtem lidí, kteří jsou do něho zapojeni,“ říká farář Ondřej Pávek. Celá bohoslužba by se měla nést v duchu poděkování těm, kteří se projektu účastní na straně dárců, a na druhé straně jako obdarovaní.

autor: jel
Spustit audio