Radko Kubičko: Třetí síla je v souboji dvou silných stran potřeba. Jen musí mít voliče

27. březen 2017

„Když se dva perou, třetí se směje,“ praví otřepaná, ale léty prověřená moudrost. I ve volbách, když v nich jdou proti sobě do ostré konfrontace dvě silné strany, třetí z toho může těžit, dají jí hlas ti, kterým se bratrovražedný souboj nezamlouvá.

Pod tímto úhlem bezesporu KDU-ČSL a hnutí Starostů a nezávislých přišly s myšlenkou třetí síly, když už nějaký čas mluví o své volební koalici. Tím se také z trochu už nudného vyjednávání dvou malých a ne moc významných stran stalo velké politické téma.

Dnes už je jasné, že podzimní volby do Poslanecké sněmovny nebudou střetem vládních a opozičních stran, jak je obvyklé, ale proti sobě půjdou dvě strany vládní, ANO a ČSSD, přičemž příměr o silných stranách tady trochu kulhá, protože obě strany nejsou velké, členů mají pomálu a volební preference nedosahují výšin, které by je charakterizovaly jako hegemony. Budou potřebovat koaliční partnery, možná ne jednoho.

Kulhá i třetí síla. Na ni aspiruje ve skutečnosti několik stran, z nichž žádná na to nemá zatím preference. Spojení KDU-ČSL a STAN, o kterém se zase znovu intenzivněji mluvilo o víkendu, kdy proběhl sjezd druhé z nich a koalici schválil, je jedním z takových pokusů.

Staronový předseda Petr Gazdík se správně vymezil proti levici, reprezentované ČSSD, a stranou, která chce řídit stát jako firmu, čímž mínil hnutí ANO, jehož předseda Babiš byl ale paradoxně hostem sjezdu z titulu ministra financí, po němž starostové permanentně žádají pro ně výhodnější rozdělení daní.

Předsedou hnutí STAN se stal opět Petr Gazdík

Co bude pro třetí sílu fatální?

Dříve se třetí síly vymezovaly také proti pravici, ale ta je v podstatě stále v troskách, takže to není nutné. STAN tedy směřuje správně, jenže směřovat ještě neznamená dojít k cíli. Na svém sjezdu se sice hnutí projevilo jako konsolidovaná, stabilizovaná a slušná politická síla, jenže natolik úzce vymezená spíše v komunální politice, že v té celostátní stále marně hledá voliče, kteří nejsou totožní s dostatkem voličů pro úspěšné starosty a krajské politiky.

KDU-ČSL se hledá podobně a její angažmá ve vládní koalici s konkurenty jí také pověsti třetí síly nepomáhá. Ale zatímco STAN má v preferencích pětiprocentní hranici v nedohlednu, KDU-ČSL na ni aspoň dosahuje, byť za ni se příliš nedívá. Pro třetí sílu nic moc, jedinou šancí je tzv. synergický efekt, který obě strany zatím dost marně vzývají.

Kde tedy chce třetí síla brát? Bezesporu jsou to voliči jiných třetích sil, které se zatím dost neorganizovaně pohybují od strany ke straně. Máme tu stranu Zelených, Pirátskou stranu, dožívající, ale přesto stále čilou TOP 09, do boje chtějí zasáhnout Robejškovi Realisté, s trumpovsko-lepenovskou politikou, která je sice na rozdíl od jejich strany obecně v Evropě v kursu, takže ani je není možné podceňovat. A je tu i SPD Tomia Okamury s podobnou nyní moderní rétorikou.

Všechny tyto strany mohou oscilovat kolem pěti procent, a pokud propadnou, stáhnou s sebou i svůj díl voličů třetí síly. Bude to mít za následek, že i s relativně malým výsledkem se nakonec velké strany stanou opravdu velkými. Role třetí síly případně tradičně vytrvalé KSČM.

Sjezd hnutí Starostové a nezávislí

Často se v této souvislosti uvádí příklad někdejší tzv. Čtyřkoalice, která jeden čas opravdu navzdory svému názvu třetí sílu vytvořila. Její zakladatel Josef Lux si byl ale dobře v roce 1998 vědom, že pokud má tuto roli opravdu hrát proti velkým stranám ODS a ČSSD, musí přizvat ke spolupráci všechny ostatní relevantní síly, které mají nenulové preference, včetně už skoro neexistující Demokratické unie, mimo zůstala z pochopitelných důvodů jen KSČM. O to se žádná ze současných aspirantů na třetí sílu nepokouší ani formálně.

Projektu KDU-ČSL a STAN se proto vbrzku může stát, že sice bude dávat politologicky smysl, ale nebude mít voliče. A vzhledem k desetiprocentní klauzuli pro koalice a dosavadním nepovzbudivým průzkumům, které ale zatím jen mechanicky sečítají hlasy obou stran, přesto o něčem vypovídají, to může být pro třetí sílu fatální.

Sjezd hnutí Starostové a nezávislí
Spustit audio