Radní města Plzně schválili nové logo v podobě šipky. Stálo přes milion korun

7. červen 2016

Město Plzeň má nové logo. Jeho základem je šipka s nápisem Plzeň. Za vítězný návrh, jehož podobu v pondělí schválili plzeňští radní, město zaplatilo přes milion korun.

„Pro mě je velmi příjemné překvapení, jak se s ním dá pracovat. My jsme si nekoupili jenom grafiku, my jsme si koupili myšlenku, která bude hodně zajímavá, až ji lidé pochopí," hodnotí výběr loga primátor Martin Zrzavecký.

Základními barvami návrhu jsou zelená a žlutá po vzoru městského znaku. Šipka, která směřuje doleva, tedy na západ, je doplněná textem. Ten se vztahuje k události, při níž je logo použito.

„Textová část se přizpůsobuje konkrétnímu užití, zelená šipka směřující na západ s textem Plzeň v sobě vyjadřuje příslušnost k západní části Evropy a určitou hrdost a to, čemu my říkáme, že Plzeň jde svou cestou," popisuje ideu loga jeden z jeho tvůrců Libor Jelínek ze společnosti Dynamo design.

Veřejné soutěže se zúčastnilo celkem devět uchazečů, kteří už minulý týden prezentovali dohromady 18 návrhů. Ten vítězný i s mutacemi loga pro účely Magistrátu města Plzně a další užití, včetně reklamní prezentace města, stálo 1,165 milionu korun. Používat ho chce Plzeň už od června tohoto roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio