Radnice v Třinci nechala nasvítit čtyři přechody pro chodce na hlavní tepně

6. únor 2018
Dobré odpoledne

V Třinci nově nasvítili čtyři přechody pro chodce. A to na jedné z hlavních cest vedoucí centrem průmyslového města. Radnice tak chce zvýšit bezpečnost chodců, kteří frekventovanou cestu přecházejí. Vážná nehoda na přechodu se tam stala například před dvěma lety, chodec tehdy zraněním podlehl.

Jablunkovská ulice. Je to taková dopravní tepna vedoucí středem Třince a je tady dost hustý provoz. Nově nasvětleny jsou tady čtyři přechody, první je hned u městského úřadu.

„Jsem ráda, pomůže to,“ chválí paní Jana, která přes přechod přechází s malými dětmi.

Výrazné oranžové sloupy ve dne a pořádné světlo večer motoristy už zdálky upozorňuje, že se blíží k místu, kde je větší pohyb chodců. Radnice místa pečlivě vybírala.

„Ta Jablunkovská je velmi frekventovaná, proto vyžadovala nejvíc tyto osvětlené přechody,“ říká starostka Třince Věra Palkovská (nez.).

Další nově nasvícený přechod je na této ulici u obchodního centra, poté u školy a další v blízkosti křižovatky.

„Pocit bezpečí není vždy jen o trestných činech, ale je to i pocit bezpečí při přecházení zejména v blízkosti škol, různých obchodních center a podobně,“ dodává
Palkovská.

Na nasvícení přechodů radnice spolupracovala s Nadací ČEZ. Ta si zase přizývá odborníky na bezpečnost.

„Projekty jsou připravené ve spolupráci s BESIPem, tak aby zajistily maximální bezpečnost, to znamená ideální osvětlení, aby chodci byli vidět a řidiče naopak neoslňovalo,“ říká za nadaci Vladislav Sobol.

Za nasvětlení 4 přechodů Třinec zaplatil více než jeden milion korun, přes sto tisíc činil nadační příspěvek. Radnice už teď vybírá další přechody, které chce osvětlit novými reflektory.

autor: iha
Spustit audio