Rakousko by se mělo dočkat expanze digitálního rádia DAB+ v příštím roce

9. únor 2018

V alpské republice funguje digitální rozhlas DAB+ v pilotním provozu od roku 2015, do ostrého režimu přejde v prvních měsících 2018.

Expanze digitálního rozhlasu DAB+ mimo Vídeň by se mělo Rakousko dočkat v příštím roce. Původní plán, že by se tak mělo stát, už letos, nakonec nevyšel. Do cesty se postavily některé nevyjasněné překážky. Rok 2019 jako reálný potvrdil rakouskému deníku Horizont Michael Ogris, předseda regulátora KommAustria. Jednou z výzev bylo také vyhrazení vhodných kanálů pro fungování digitálních sítí. Koordinace probíhala mimo jiné i s Českou republikou.

V Rakousku funguje digitální rozhlas DAB+ v pilotním provozu od roku 2015, do ostrého režimu přejde v prvních měsících 2018. Oprávnění pro distribuci signálu získala společnost RTG Radio Technikum, která provede v multiplexu v souvislosti s tímto krokem i některé programové a technické změny. Oprávnění bylo rakouské společnosti uděleno na období deseti let. Jako vzor pro digitalizaci rozhlasové vysílání vidí Rakousko své německé sousedy. Tady má alespoň jeden DAB+ přijímač v domácnosti 15,1 % obyvatel (šest milionů domácností).

autor: lukpo
Spustit audio