Rakousko dokončilo pokrývání signálem DVB-T2, DVB-T už zde nenaladíte

25. říjen 2017

Všechny programy v Rakousku jsou v multiplexech DVB-T2 kódovány, a to včetně veřejnoprávní televize, kterou je možné získat na trvalo v ceně modulu, případně set-top-boxu.

Rakousko dokončilo včera, tedy v úterý 24. října, přechod diváků ze standardu DVB-T na DVB-T2. Posledními regiony, kde se ještě vysílalo v původním standardu, byly Korutany, Tyrolsko a Vorarlbersko. I zde už vysílá multiplex B ve standardu DVB-T2. Nutno upozornit, že Rakousko používá ještě kódování H.264/AVC, protože zde přechod odstartoval již před několika lety, kdy technologie H.265/HEVC byla ještě v plenkách. Aktuálně ji používá Česká republika a Německo.

Všechny programy v Rakousku jsou v multiplexech DVB-T2 kódovány, a to včetně veřejnoprávní televize. Kanály ORF eins HD, ORF 2 HD, ORF III HD, ORF Sport+ HD, ATV HD, ATV II, Puls 4, Servus TV HD a 3sat HD je možné získat v rámci registrace zařízení bezplatně. K nim jsou připočítány i regionální televize OE24.TV, Tirol TV, Teins, Ländle TV a další. Další kanály už jsou k dispozici za poplatek. Celkem jde o přibližně čtyřicítku televizních programů. V omezené míře doposud fungovalo v Rakousku také DVB-T. Multiplex A nabízel v tomto standardu signál veřejnoprávní televize ORF 1 a ORF 2 (regionální verze), avšak pouze v klasickém rozlišení. Tento způsob distribuce už však byl také ukončen.

autor: lukpo
Spustit audio