Rakouský regulátor RTR analyzoval „na dřeň“ vídeňský DAB multiplex

13. září 2016

Dokument je bohužel v němčině, což může být pro řadu zájemců problém. Digitální síť je možné zachytit na Moravě i v Bratislavě a okolí.

Téměř čtyřicetistránkovou analýzu týkající se digitálního rozhlasového vysílání DAB+ ve Vídni zveřejnil rakouský telekomunikační regulátor RTR. Zájemci tu najdou skutečně veškeré informace, na které si jen pomohou pomyslet. Kromě pokrytí, datových toků, popisu jednotlivých stanic, použitého hardwaru a dalších náležitosti jsou zde k dispozici například výstupy z měřících přístrojů. Speciální kategorie je tu věnovaná také doplňkovým informacím (slideshow).

Proč by měl být takový dokument pro čtenáře v České republice, případně na Slovensku zajímavý? Důvod je jednoduchý. Obě země daný multiplex pokrývá, byť se pochopitelně jedná pouze o okrajové části. V České republice je možné naladit tuto digitální síť například na Moravě, příjem byl potvrzen i v Brně, na Slovensku se pak jedná zejména o Bratislavu a její okolí. Vysílání ve Vídni je pilotním projektem a přípravou na spuštění ostrého startu této technologie. Další lokality pro DAB rozhlas by měly začít v Rakousku fungovat pravděpodobně v roce 2018.

autor: lukpo
Spustit audio