Ranní dostaveníčka planet: Procházka únorovou oblohou

3. únor 2018

Ze sedmi planet budou v únoru k vidění jen čtyři. Tři z nich se budou ukazovat po ránu nad jihovýchodním obzorem.

Moc jasných nocí jsme si v lednu neužili, doufejme, že únor na tom bude lépe. Téměř nad hlavou nám svítí Castor a Pollux, nejjasnější hvězdy v souhvězdí Blíženců. Opodál, níž vlevo je jiné souhvězdí zvířetníku, malý nevýrazný Rak, který ovšem vyniká krásnou a jasnou otevřenou hvězdokupou Praesepe, známou jako Jesličky. Pokračujeme-li od zmíněných seskupení směrem nahoru, dostaneme se k Vozkovi, kde svítí nažloutlým světlem Capella, šestá nejjasnější hvězda oblohy. Sousedy Vozky jsou vlevo Velký vůz, vpravo Perseus, níže je Býk s jasným Aldebaranem a přímo dole Orion, stále ještě dominantní souhvězdí zimní oblohy. Jižně vlevo září Sírius ve Velkém psu, který spolu s Betelgeuze v Orionu a Prokyonem v Malém psu tvoří nám dobře známý zimní trojúhelník. Dobrou orientaci poskytuje i dvojité W, které píše souhvězdí Casiopei. Od východu už stoupá do výšky souhvězdí Lva s jasným Regulem, které však už patří k poslům jarní oblohy.

Z objektů hlubokého vesmíru stojí za pozornost mimo jiné beta Monocerotis, hvězda v Jednorožci, kterou najdeme celkem snadno prodloužením Orionova pásu doleva. Na pomoc si však musíme vzít hvězdnou mapu a aspoň malý astrodalekohled, který nám odhalí, že jde o jednu z nejhezčích trojhvězd.

Hvězdokupa M 44, lidově zvaná Jesličky, se nachází v souhvězdí Raka

V únoru chybí na obloze ze sedmi planet hned tři. Merkur, který zaniká v záři Slunce, Venuše, která se z ní ještě po lednové konjunkci nevymanila, a Neptun, který konjunkce s naší mateřskou hvězdou teprve čeká. Zato tři planety Mars, Jupiter a Saturn se nám poskládaly pěkně ráno nad jihovýchodní obzor. Nejvýš bude Jupiter, nejníže Saturn. Poslední ze sedmičky, Uran, spatříme večer vysoko na západě, ovšem jen s pomocí dalekohledu. S ním možná stojí za pokus najít na večerní obloze i kometu C/2017 T1 Heinze – mapku její dráhy přináší např. web astro.cz. Perihelem, čili přísluním, by měla kometa proletět 21. února, kdy bude zhruba půl astronomické jednotky od Slunce. Z chudé únorové nabídky úkazů doporučuji ještě pěkné seskupení Měsíce, Jupiteru, Marsu, planetky Vesta, hvězdy Antares a Saturnu na ranní obloze ve dnech mezi 7. až 12. únorem.

Závěrem měsíční fáze. 7. února bude poslední čtvrť, 15. února nov a 23. února první čtvrť. Úplněk pak připadá až na 2. března. Hezké dny a co nejvíc jasných nocí při toulkách vesmírem!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio