Řasy ve stresu produkují látku 6000krát silnější než vitamín C. Do světa půjde z Podkrkonoší

19. únor 2018

Růžová barva dodávající sílu. Tak by šel charakterizovat astaxanthin, nejsilnější přírodní antioxidant používaný v potravinových doplňcích nebo kosmetice, který se získává ze sladkovodních řas. Evropský úřad pro bezpečnost potravin od letošního roku zvýšil povolenou denní dávku ze čtyř na osm miligramů. Je to krok, který látku přibližuje k získání takzvaného zdravotního tvrzení - tedy přesné definici, k čemu je dobrý.

V tovární hale společnosti Algamo to hraje barvami. Svítí tam červená, bílá i zelená barva. V podivných panelech tu probublává voda. „Tahle zelená fáze slouží pro pěstování naší řasy,” říká výrobní ředitel Martin Dobřichovský.

Všechny bioreaktory, první svého druhu na světě, jsou prosvětelné. „Světlo hraje pro řasy klíčovou roli. Zajímavý je tvar panelů. Tím, jak je lemovaný, v něm řasa proudí tak, že se neustále točí. Je proto střídavě na světle a ve tmě. Díky to mu má optimální podmínky pro růst,” vysvětluje.

Buňky rostou


Když někde vyschne kaluž, řasa dokáže přežít i padesát let. Martin Dobřichovský

Když se procházíte areálem, máte pocit, že jste se ocitli v kosmické stanici. „Vypadá to tak. Tady je odběrový ventil. Denně se odebírají vzorky na mikroskop. Sledujeme koncentraci biomasy, živiny, dusičnany, fosforečnany. Denně tu děláme asi 120 až 150 analýz,” říká výrobní ředitel.

„Sjíždím vzorky, zkoumáme, jak jsou buňky velké, jaké je tam jejich množství. Poté to vyhodnocujeme,” říká v místní laboratoři vědkyně, která sleduje vzorky přes mikroskop.

„Současný stav je takový, že nám množství buněk narůstá,” dodává pracovnice s tím, že jsou s výsledky spokojení.

Řasa ve stresu

O patro výš, v místnosti s nápisem „Červená fáze”, to podle osvětlení vypadá spíše na fázi růžovou. „Ta červená je podle řasy, která zůstává červenou. Dole řasu sklidíme, napumpujeme ji sem. Světlo je tu jiné než dole,” vysvětluje Dobřichovský.

V Mostku na Trutnovsku se v unikátní továrně pěstují sladkovodní řasy. Rostou v bioreaktorech, které jsou první svého druhu na světě

Světlo a vlnová délka jsou jedny z klíčových aspektů tvorby astaxanthinu. „Proces změny řasy ze zelené na červenou trvá sedm až deset dní. Tady má nepříznivé podmínky pro růst. Na svoji obranu akumuluje látku astaxanthin, která je červená. Řasa je ve stresu a má kolem sebe spoustu volných radikálů, kteří by buňku mohli poškodit,” popisuje.

Řasa v červené fázi reaguje na vyšší teplotu, méně živin, jiné pH a vyšší intenzitu světla. Astaxanthin zháší radikály a řasa díky tomu ve stresových podmínkách přežívá. „Když někde vyschne kaluž, řasa dokáže přežít i padesát let,” říká výrobní ředitel.

Když řasa dostatečně zčervená, výrobci ji sklidí a rozdrtí na prášek. Ten je podle vědeckých studií 6000krát silnější než vitamín C. Příznivě působí například na pohybový aparát, srdce a imunitu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.