Rathovo hodnocení Bradáčové je přepjaté. Má jí zaplatit 13,5 tisíce, nakázal soud

Aby Davidu Rathovi způsobila újmu, musela by vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v televizi mluvit úplně jinak. Její vyjádření v pořadu Otázky Václava Moravce na adresu expolitika nepravomocně odsouzeného kvůli korupci ale byla podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Michaela Květa umírněná a střízlivá. Rath se domáhal omluvy vrchní státní zástupkyně, jeho žalobu ale soud kompletně zamítl, a tak jí má místo toho zaplatit 13,5 tisíce korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Exposlance nepravomocně odsouzeného kvůli úplatkům se dotkla vyjádření Bradáčové v pořadu Otázky Václava Moravce. Vrchní státní zástupkyně hovořila o Rathově soudním sporu se státním zástupcem Petrem Jirátem kvůli novinovému rozhovoru a také námitkách na podjatost. Podle exposlance záměrně volila slova tak, aby ho poškodila a způsobila mu újmu.

Vyjádření Bradáčové: umírněná a střízlivá

Nic takového se ale podle soudce Květa nestalo. "Soud naopak hodnotí její vyjádření za umírněná a střízlivá. Je nepochybné, že pokud by žalovaná chtěla skutečně žalobce hanět a způsobovat mu tak újmu, jak on tvrdí, její vyjádření by musela vypadat absolutně odlišně, jak co do kvantity vyjádření, tak především co do obsahu, a v tomto smyslu hodnocení žalobce vůči osobě žalované je přepjaté a zcela neodpovídající," obhajuje svoje rozhodnutí v rozsudku. Zpravodajský web Českého rozhlasu ho získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Jirát působil jako žalobce v expolitikově korupční kauze. Druhý den po vynesení nepravomocného rozsudku řekl v rozhovoru pro Lidové noviny, že Rath podle něj kdesi skrývá stamiliony. Expolitik kvůli tomu na státního zástupce podal žalobu. A Bradáčová to označila za obstrukci, kauzu kvůli tomu musel převzít jiný státní zástupce.

Lenka Bradáčová | Foto: Prokop Havel

Podle soudce šlo nicméně o subjektivní názor a na něj má každý nárok. "Vyjádřila (Bradáčová) svůj názor na to, jak hodnotí osobu žalobce v trestním řízení, jak si žalobce v tomto trestním řízení mimo jiné i procesně počíná, že jejím názorem je, že určité konkrétní jednání žalobce v tomto trestním řízení považuje za obstrukci," konstatoval soudce.

Smetl i Rathův výpad proti dalšímu výroku Bradáčové týkajícího se obav z "další námitky možné podjatosti státního zástupce". "Vysvětlovala, proč se domnívá, že žalobce v trestním řízení činí určité kroky či úkony, které mohou trestní řízení případně prodlužovat. K tomu vyjádřila svůj názor, tedy hodnotila konkrétní situaci, přičemž výše zmíněným určitým reálným základem může být skutečnost, že žalobce v trestním řízení námitku podjatosti vznášel, a to na konkrétního soudce," stojí v rozsudku.

Co řekla Bradáčová: „Nebudu rozhodně přistupovat ke kroku, který by mohl jakkoli znamenat další námitku možné podjatosti státního zástupce.“......"
„Já to považuji za obstrukci.“ (k Rathově žalobě na státního zástupce Jiráta)

Rath žádal po Bradáčové omluvu na obrazovce a zpravodajském webu České televize, peníze nechtěl. Obvodní soud však jeho žalobu zamítl v plném rozsahu, a jelikož vrchní státní zástupkyni hájil advokát, expolitik jí má zaplatit náklady na právní zastoupení. "Celkově tak jde o náklady žalované v částce 13 552 korun, kterou je žalobce povinen zaplatit k rukám zástupce žalované v obecné pariční lhůtě (lhůtě k plnění)," přikázal Rathovi soud.

Rozsudek v případu žaloby Davida Ratha na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou by zpravy.rozhlas.cz

Advokát: Odvoláme se

Peníze nicméně ještě neposlal. "Rozsudek není pravomocný, odvoláme se a půjde to k městskému soudu," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Rathův advokát Adam Černý.

Loni v červenci prozatím nepravomocně Ratha potrestal Krajský soud v Praze za manipulace s veřejnými zakázkami a přijímání úplatků osmi a půl lety vězení. Rath i státní zástupce se proti rozsudku odvolali, vrchní soud tak projedná odvolání pravděpodobně na podzim. Vzhledem k rozsahu spisu prozatím nenařídil termín jednání. Ratha dále čeká obžaloba ve druhé větvi kauzy. Vedle něj a manželů Petra a Kateřiny Kottových v ní figuruje například i největší stavební firma v Česku Metrostav a jeho dva manažeři Pavel Pilát a Jiří Anděl.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme