Řecko schválilo reformy důchodů a daní. Proti opatřením demonstrovaly tisíce lidí

Řecký parlament schválil ještě před půlnocí úsporná opatření navrhovaná vládou. Reformy daňového a důchodového systému podpořili všichni koaliční poslanci. Úsporami podmiňují mezinárodní věřitelé další půjčku, kterou Atény potřebují na splácení svého dluhu. Reformy mají státu ušetřit asi 5,4 miliardy eur, v přepočtu zhruba 146 miliard korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu | Zdroj: Reuters

Proti vládním návrhům včera protestovaly v Aténách tisíce lidí. Řecká policie použila proti agresivním demonstrantům před parlamentem slzný plyn.

Od pátku po celé zemi také stávkovali řečtí odboráři. V ulicích se dožadovali odvolání tvrdých reforem, které po Aténách požadují mezinárodní věřitelé. Podle odborů tyto změny zničí řecký sociální systém.

Řecký ministr práce Jorgos Katrugalos ale reformy hájil. Díky navrženým úpravám bude podle něj řecký důchodový a daňový systém spravedlivější.

Schůzka ministrů financí

Dnes budou o záchranném programu pro Atény jednat ministři financí eurozóny. Pokusí se uzavřít první hodnocení třetího záchranného balíku pro Řecko. Na něm se Athény se svými věřiteli po mnohaměsíčních sporech dohodly loni v červenci.

Podle eurokomisaře pro hospodářství Pierra Moscoviciho zbývá k dohodě jen kousek. Hlavní spor se vede o to, jestli by Řecko mělo přijmout úsporná opatření do zásoby. Zavedlo by je pak jen v případě, kdy by v budoucnu mělo nižší než dohodnutý přebytek rozpočtu.

Pokud k dohodě dojde, Řecko dostane další část ze slíbených půjček a eurozóna by s ním také měla začít jednat o tom, jak snížit jeho státní dluh.

Řecká policie zasahovala proti demonstrantům před parlamentem v Aténách | Foto: Reuters

Ondřej Houska, Anna Jadrná, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme