Reklamní letáky se na Moravě tiskly už v roce 1501, říká specialista na rukopisy

18. leden 2016

Byla první kniha u nás vytištěna česky nebo latinsky? Tiskly se v 15. století pro katolické a utrakvistické čtenáře stejné knihy? A co jsou to jednolisty? O zajímavostech z historie počátků českého knihtisku hovořil specialista na české rukopisy a staré tisky Kamil Boldan z Národní knihovny ČR.

Kdy byla vytištěna první česká kniha?

„Prvním kandidátem je česká Trojánská kronika, s letopočtem 1468 vytištěným na konci, druhým je latinský tisk církevních zákonů, Statuta Arnošta z Pardubic, kde je uvedeno datum tisku 1476,“ uvedl expert.

To, že Trojánská kronika nepochází z roku 1468 nakonec ukázaly tzv. filigrány, neboli vodoznaky. „Papíry můžeme podle těchto průsvitek díky různým pomůckám datovat.“

„Na základě vodoznaků v papírech se podařilo určit, že Trojánská kronika je tištěna na papírech z roku 1484, tedy je o 17 let mladší, než se dříve tvrdilo,“ popsal zjištění odborníků Boldan.

Český knihtisk tak začíná v Plzni na jaře roku 1476 a první knihy jsou tři latinské tisky, dva liturgické a pak zmíněný zákoník Statuta Arnošta z Pardubic. „I přes krátký latinský začátek je český knihtisk zajímavý právě množstvím českých titulů,“ dodal expert.

Jak se určuje věk knihy?

„Nejstarší tisky z druhé poloviny 15. století nazýváme někdy inkunábule nebo česky prvotisky. Problémem této skupiny je to, že zhruba polovina z nich nemá dataci, ani nevíme, kdy byly vytištěny, ve třetině chybí i údaje kým a kde byly vytištěny.“

Hlavní metodou, jak nedatované tisky datovat, je rozbor jejich tiskových typů. „Každý tiskař měl trochu jiné tiskové vybavení, trochu jinak vysoké a tvarované tiskové typy. My i podle jednoho listu z inkunábule umíme určit, kým byl vytištěn a kdy konkrétní tiskař v konkrétním městě tyto typy používal.“

„V Čechách do roku 1500 pracovalo 7 tiskařských dílen, dvě byly na Moravě. Ne u všech ale víme, kdo byl jejich provozovatelem nebo hlavním tiskařem, ale každá z dílem měla trochu jiné tiskové vybavení,“ přiblížil počátky knihtisku v českých zemích Boldan.

Tiskaři řešili i komerční problémy. „Knihtisk je do Čech uváděn v době, kdy se sem již masově tisky dovážely většinou z Německa nebo Itálie, a byly cenově výhodnější."

Protože by latinská národní konkurence nebyla konkurenceschopná, začali se čeští tiskaři orientovat výhradně na jazykově české tituly, kde nebyli ohrožováni zahraniční konkurencí.

Co jsou to jednolisty?

České prvotisky nebyly často ani objemné. „Měly malý formát a často méně než 100 listů, tiskly se i jednolistové tisky,“ vysvětlil specialista.

„Na Moravě byla první reklama vytištěna v roce 1501, šlo o reklamu na jeden titul knihtiskaře. Obchodník, který měl tento tisk na Moravě distribuovat, dostal předtištěné letáčky, které vyvěšoval na dveře kostelů a radnic.“

Na letáku byl titul chválen, a pak byl napsáno, že je k dostání v místním hostinci, s vytištěným prázdným místem pro doplnění jména hostince.

„Jednolisty můžeme objevit i nyní,“ tvrdí Boldan. „Často byly z druhé strany nepotištěné, a po pár letech ztrácely využití.“

Byly ale užívány v knihách knihvazačů. „Ti je rozřezali a přilepili je na dřevěné desky nové vazby potištěnou stranou k desce.“

„Když vidíme, že něco prosvítá, můžeme tyto tzv. výlepy ve spolupráci s restaurátory sejmout a zjistit, o jaké jednolisty jde. Takto se podařilo v nedávné době objevit větší počet českých kalendářů z počátku 16. století,“ přiblížil téměř detektivní práci znalce rukopisů Kamil Boldan.

autoři: rkr , Noemi Fingerlandová , oci
Spustit audio