Rekonstrukce státu: V prosazování protikorupčních zákonů vede KDU-ČSL a Úsvit

Z vysvědčení, které politikům vystavila iniciativa Rekonstrukce státu, voliči velkou radost mít nebudou. Až zítra ve schránkách najdou leták, který popisuje, jak se jednotlivé strany postavily k hlasování o klíčových protikorupčních zákonech, jedniček tam bude jen málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

Iniciativa Rekonstrukce státu hodnotila hlasování o čtyřech hlavních zákonech.

Ty mají umožnit zveřejňování smluv státu a obcí na internetu, zprůhlednění legislativního procesu, rozšíření kompetenci Nejvyššího kontrolního úřadu a v neposlední řadě odpolitizování státní správy.

„Ze známek nejlépe vychází KDU-ČSL, a to proto, že jak ANO, tak ČSSD ústy nebo činy některých svých představitelů řadu z důležitých zákonů blokovala, nebo zdržovala. Byť je potřeba zase říct, že jak v ANO, tak v ČSSD se najdou poslanci, kteří to aktivně prosazovali,“ popsal koordinátor projektu Rekonstrukce státu Jiří Boudal, jak si strany obecně vedly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vysvědčení iniciativy Rekonstrukce státu mluvil její mluvčí Nikola Hořejš a poslanci Jan Farský z TOP 09 a Jan Chvojka z ČSSD

Nejhorší známky dostaly strany za služební zákon. ODS a TOP 09 mají pětku za očesání normy o generální ředitelství státní služby a zrušení postu takzvaného superúředníka.

Vládní strany po čtyřce za to, že na tento kompromis přistoupily. Naopak hnutí Úsvit a komunisté si hlasováním proti dohodě pravice s vládní koalicí vysloužili dvojky.

Jedniček je na vysvědčeních málo. Hnutí ANO, KDU-ČSL a TOP 09 ji dostaly za aktivitu při prosazování rozšíření kompetence NKÚ a TOP 09 má ještě jednu navíc za prosazování - zatím neúspěšného - zveřejňování smluv státu a obcí.

Nejhůř si vedla s jednou čtyřkou a dvěma pětkami ODS. Ta si z toho podle poslance Marka Bendy ale nic nedělá:

„Je mi celkem jedno, jak nás hodnotí. To ať si hodnotí ti, kteří nějaké závazky vůči nim přijali. My se snažíme, abychom prosazovali věci tak, aby byly správně. A to, co jsme zatím prosadili – novelu jednacího řádu - je Rekonstrukcí státu hodnoceno poměrně pozitivně. Já si z toho vůbec nic nedělám.“

Naopak favoritem hodnocení je hnutí Úsvit. Za čtyři hodnocené normy má čtyři dvojky.

K podpoře projektu Rekonstrukce státu - devíti klíčových zákonů, které mají omezit korupci a střet zájmů, se před volbami přihlásilo 160 z dvou stovek poslanců. Jejich práci bude 19 protikorupčních organizací sledovat dál. Příští vysvědčení jim vystaví znovu za rok.

„My plníme sliby, které jsme dali voličům a ty se shodují s tím, co Rekonstrukce státu požaduje. Jen mohu říct, že plníme náš volební program. To je naše práce a to, co jsme voličům slíbili, chceme dodržet,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

To vládní strany radost nemají. Se známkami není spokojený například šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák:

„Já si myslím, že hodnocení je příkré. Těch požadavků bylo devět. A v tuto chvíli, po necelém roce fungování nové vlády, jsou čtyři z požadavků splněny. My jsme hodnoceni poměrně negativně za podobu služebního zákona, ale musíme si říct, že pokud měla být v prvé řadě cílem depolitizace státní správy, tak k tomu jednoznačně dochází.“

Zkrácenou podobu hodnocení plnění předvolebních slibů parlamentních stran najdou lidé ve středu ve svých schránkách.

V té jsou známky jen u zákonů, které se týkají především kontroly hospodaření obcí, a to v souvislosti s blížícími se komunálními volbami. Rozšířenou verzi vysvědčení najdou zájemci na webových stránkách Rekonstrukce státu.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme