René Zavoral v TV Barrandov: Koncesionářský poplatek za rozhlas bych nezvyšoval

24. leden 2018

Generální ředitel Českého rozhlasu se v interview rozhovořil i o olympijském vysílání, problémům s poslechovostí stanice Dvojka a dalších tématech. Přinášíme vám celý záznam pořadu.

Koncesionářský poplatek ve výši 45 korun měsíčně za rozhlas by generální ředitel ČRo René Zavoral nezvyšoval. Uvedl to včera v pořadu Vlivní s Alex Mynářovou na TV Barrandov. Stávající částku si rozhlasový poplatek drží od roku 2005 a Zavoral uvedl, že ji k současné době nepovažuje za adekvátní, zároveň by ale nerad koncesionáře zatěžoval jeho zvyšováním. Pro financování Českého rozhlasu by rád hledal jiné cesty.

„Považuji to za úplně to poslední, co by mohlo nastat. Snažím se hledat raději zdroje uvnitř Českého rozhlasu a nastavit pravidla DPH tak, abychom nemuseli tolik odvádět státu. Hledáme jiné formy toho, abychom byli schopni ufinancovat naše vysílání, než abych se snažil o to, že poslanci a legislativci zvyšovali poplatek. Je to nepopulární téma a málokdo by tleskal tomu, pokud by se měl rozhlasový poplatek zvýšit. 45 korun je cena jedné dobré kávy v centru Prahy a my za to děláme čtyřiadvacetihodinové vysílání na dvaceti stanicích,“ konstatoval Zavoral.

Generální ředitel Českého rozhlasu se v rozhovoru s Alex Mynářovou vrátil také k horkému tématu, kterým byl návrh Tomia Okamury týkající se zestátnění veřejnoprávních médií. „Myslím si, že ani Tomio Okamura nemyslí pojem zestátnění úplně vážně. Zestátněním bychom se vrátili razantně před rok 1989. O tom, o čem se umím bavit, je postavení média veřejné služby jako takové. Co mi síly stačí, budu bránit systém, který funguje v České republice, protože je správný. (…) Umím se bavit o tom, jestli v očích veřejnosti plníme veřejnou službu a zdali jsme dostatečně objektivní, nestraní, pluralitní a tak dále, ale diskusí o zestátnění bychom se opravdu vrátili před rok 1989,“ konstatoval Zavoral.

Kompletní záznam pořadu si můžete přehrát v on-line archivu TV Barrandov.

autor: lukpo
Spustit audio