Respektujte právní stát, vyzývá Varšavu Brusel. Bojí se i omezení svobody slova

Evropská komise vybídla Varšavu, aby respektovala právní stát. Současně Polsko požádala, aby neuplatňovalo kontroverzní novelu zákona o ústavním soudu, dokud se neobjasní její důsledky pro nezávislost nejvyšší soudní instance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydlová a šéf polských konzervativců Jaroslaw Kaczyńský

Polská premiérka Beata Szydlová a šéf polských konzervativců Jaroslaw Kaczyńský | Zdroj: ČTK

EK žádá, aby „tento zákon nebyl definitivně přijat či aby přinejmenším nevstoupil v platnost, než budou vyhodnoceny všechny otázky týkající se jeho dopadu na nezávislost a fungování ústavního soudu", uvedl místopředseda komise Frans Timmermans v dopise polským ministrům spravedlnosti a zahraničí.

Novela, kterou v úterý spěšně schválila dolní komora polského parlamentu (Sejm), podle opozice zcela ochromí činnost nejvyšší soudní instance v zemi. Senát, v němž má vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) většinu, stejně jako v Sejmu, o normě právě debatuje.

Novela počítá s tím, že místo pětičlenného soudního senátu by většinu sporů muselo napříště rozhodovat nejméně 13 členů ústavního soudu, a to nikoli prostou většinou, jako dosud, ale dvoutřetinovou. To podle kritiků povede k faktické paralyzaci této instituce, do jejíchž řad PiS nedávno zvolila pět "svých" soudců.

Opozice vyčítá vládě a vládnoucí straně údajnou ochotu ohýbat a porušovat ústavu ve prospěch vlastních zájmů. PiS však oponuje, že se pouze snaží odstranit z funkcí předchozí garnituru, která se na vlivných pozicích usadila během osmi let středopravých vlád vedených liberální Občanskou platformou.

Ve stopách Orbána

Nová vláda PiS během prvních týdnů po říjnovém triumfu v parlamentních volbách naráz vyměnila skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů, dosadila do vedení státu několik lidí s problematickou minulostí a pokouší se o změny ústavního soudu, které opozice i právní experti odmítají jako neústavní.

Oponenti nového režimu hovoří o tom, že vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána. Proti krokům vlády se v polských městech v posledních týdnech scházejí desetitisícové demonstrace.

Šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn, jehož země nyní předsedá EU, dnes varoval, že vývoj ve Varšavě připomíná cestu diktátorských režimů v postsovětských státech a že po zrušení nezávislosti soudnictví lze očekávat i omezení svobody slova.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme