Restaurace L'ousteau de Baumaniere je místo, které rozhodně stojí za zajížďku. Myslel si to i francouzský prezident Pompidou

Ve Francii najdete restaurace, které je bez nadsázky možné považovat za gastronomický ráj. Všechno je tam promyšleno do nejmenších detailů – jídlo, servis i prostředí. V Provence v městečku Baux najdete přesně takovou gastronomickou perlu. Všichni od majitele až po kuchaře věří, že letos získá třetí michelinskou hvězdičku.

Raymond Thulier, majitel L'ousteau de Baumaniere mi vypráví o tom, že restauraci otevřel v roce 1945. Tehdy byl profesorem literatury v Marseille jistý George Pompidou, pozdější francouzský prezident, kterému se místo líbilo a souhlasil s tím, že bude hlavním hostem na jejím otevření.

Raymond Thulier vypráví, že tu měl také svatbu herec Jean Reno, Brad Pitt s Angelinou Jolie sem přijeli na motorce a večeřeli tu prý i Robert de Niro a Isabella Adjaniová.

Čtěte také

V Provence odbočte vpravo

Navíc L'ousteau de Baumaniere je podle svého majitele přesným příkladem dvouhvězdičkové restaurace, jak ji charakterizuje michelinský průvodce: Je to místo, které stojí za zajížďku.

V době, kdy sem zavítal George Pompidou, vedla kolem Baux známá silnice číslo sedm, spojující Paříž s jihem Francie. A klienti si sem i dnes zajížďku rádi udělají.

Restaurace L'ousteau de Baumaniere

Stojí za to totiž nejen zdejší kuchyně, ale i okolní prostředí. Restaurace se krčí mezi skalami, všude kolem jsou slyšet cikády a od května do září se jí venku na terase.

Jaké jídlo, takové pečivo

L'ousteau de Baumaniere je přesně ten typ restaurace, kde najdete opravdové pochoutky v zajímavých kombinacích. Například parmici nachovou s rajčaty sušenými na slunci s grepem a fenyklem či známé kuře z Bresse s celerovou natí, krémovým přelivem z foie gras a sušenými fíky.

A také tu mají něco, co jsem ještě nikde neviděl. Ke každému chodu tu servírují úplně jiný druh pečiva – jednou je to chleba pšeničný, jindy špenátový a potom třeba balzamikový.

Čtěte také

Šéfkuchař Glen Viell tvrdí, že o pečivu by se mělo přemýšlet stejně jako o vínu, a podobně ho také kombinovat. Ve Francii hosté v restauracích běžně k jídlu dostanou košík s pečivem.

Bageta přitom podle známého šéfkuchaře může ovlivnit celkový dojem z pokrmu. Proto je prý nutné přizpůsobit pečivo tomu, co máte zrovna na talíři.

Restaurace L'ousteau de Baumaniere

Na oběd vrtulníkem

Přiznávám, že to už je na mě trochu moc. Ale na druhou stranu obdivuji, jak tu přemýšlejí o každé surovině, o každé ingredienci. Většinu bylinek si pěstují na zahrádce hned vedle restaurace, další produkty jim vozí soukromí pěstitelé, s nimiž spolupracují už léta.

Do restaurace L'ousteau de Baumaniere se jezdí zdaleka, ale zajdou sem i lidé z okolí městečka Baux. Jeho obyvatelka Michelle mi potvrzuje, že se tady slaví různé svátky, narozeniny nebo ukončení školy. I pro místní obyvatele je to velmi prestižní místo.

Čtěte také

A když se prý řekne L'ousteau de Baumaniere, každý tu odpoví, že je to restaurace, kam létají prezidenti v poledne na oběd vrtulníkem.

autor: jšm
Spustit audio