Řetězení smluv na dobu určitou je neoprávněné, rozhodl Ústavní soud

V Nově Vsi na Třebíčsku se do práce vrátil muž, kterému zaměstnavatel čtyři roky odmítal dát práci. Podle Ústavního soudu se ale dlouhodobě řetězené smlouvy na dobu určitou, které muž ve firmě Mann+Hummel dostával, změnily v trvalý pracovní poměr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis (ilustrační foto)

Podpis (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Trošku to tady předělali, brána je hodně změněná,“ všiml si Lukáš Komárek novinek v závodě, do kterého se vrátil poprvé po čtyřech letech.

Lukáš Komárek pracuje ve firmě Mann+Hummel v Nové Vsi na Třebíčsku jako nástrojař od roku 2009. Přes dva roky mu zaměstnavatel vždy pouze o pár měsíců prodlužoval pracovní smlouvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Komárek se vrátil do firmy, která mu neoprávněně nenabídla smlouvu na dobu neurčitou. Jeho návrat zdokumentoval Daniel Zach

Podle tehdejšího zákoníku práce měl ale zaměstnanec po dvou letech nárok na pracovní poměr na dobu neurčitou. To mu však firma neumožnila, a proto se Lukáš Komárek obrátil na soud.

Spor trval čtyři roky. Případ posuzoval třebíčský okresní soud, potom Krajský soud v Brně, pak Nejvyšší a nakonec Ústavní soud. Z jeho rozhodnutí vyplývá, že Lukáši Komárkovi nikdy pracovní poměr neskončil, takže se automaticky překlopil na poměr na dobu neurčitou.

Proto teď zaměstnavatel dluží svému zaměstnanci náhradu mzdy za uplynulé roky. Lukáš Komárek zase bude muset vrátit Úřadu práce vyplacenou podporu v nezaměstnanosti.

Kdy začne pracovat, ještě neví

Kdy znovu obleče montérky, ale pan Komárek zatím neví. „Z naší strany zatím není možné výrok Ústavního soudu komentovat, neboť jsme neobdrželi písemné vyhotovení rozhodnutí,“ řekla mluvčí závodu Mann+Hummel Daniela Vilhelmová.

Zítra začíná celozávodní dovolená, firma proto bude v jednání s panem Komárkem pokračovat až po Novém roce.

Hana Mikulincová, dab, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme