Řetízek od špuntu sečské nádrže je zrezavělý. Vyměnit ho musí potápěči

17. únor 2016

Představte si, že chcete vyměnit řetízek od špuntu ve vaně. Jenže ten řetěz má několik tun a špunt je v 26m hloubce. Tuhle situaci teď řeší tým potápěčů na sečské přehradě, který pracuje na výměně táhel spodních výpustí nádrže.

Povodí Labe se pro rekonstrukci rozhodlo, protože původní zařízení je staré víc než půl století a je to na něm znát.Na hladině u tělesa hráze jsou připoutané dva vojenské pontony. Na nich plave všechno, co potápěči potřebují – velín s vysílačkou, dekompresní komora pro případ nouze, sklad materiálu, jeřáb i motorový člun.

Pod vodou se střídají čtyři potápěči

„Jsme tady čtyři, pod vodou pracuje vždycky jeden, vydrží tam hodinu až dvě, podle hloubky a počasí,“ vysvětluje vedoucí potápěčského týmu Jiří Hluboček.

Dolů ale musí postupně všichni. Táhla, jejich uchycení a další konstrukce jsou rozežrané rzí. Postup zní jednoduše – staré odřezat, odstranit, navrtat a připravit kotvy na nové, nerezové. Pod vodou to ale zase taková legrace není.

„Táhla jsou uchycená do hráze, jednotlivé body jsou od sebe vzdálené dva až tři metry. Vede to až do 26 metrů, kde je vlastní vtok,“ popisuje Jiří Hluboček.

Na dně je viditelnost metr

Pro většinu smrtelníků noční můra, pro šéfa potápěčského týmu je ale tohle práce za odměnu. S průhledností vody totiž na tom Seč není zrovna špatně.

Zhruba do poloviny hloubky vidí potápěči na tři metry od sebe, na samotném dně je to metr. „Když je vidět na ruce, je to dobré,“ směje se Jiří Hluboček. Žádné kochání světem hlubin se tak ale nekoná. Skoro třicet metrů dole u paty hráze jsou jen nánosy, bahno a také dva páry výpustí a průměru osmdesát centimetrů a metr a půl.

Potápěči musí vždycky pracovat jen na rekonstrukci ovládání jediné z nich. Výměna skončí na podzim a Povodí Labe za ni zaplatí 6,3 milionu korun.

autor: kop
Spustit audio

Související