Retro Music TV výrazně rozšíří pozemní dostupnost, zvolí neobvyklý distribuční mix

6. březen 2018

V Praze nebude stanice šířena prostřednictvím Regionální sítě 8, kterou už v tuto chvíli České Radiokomunikace rezervují pro jiného hráče.

Hudební televize Retro Music expanduje prostřednictvím pozemního vysílání DVB-T od pondělí 26. března také mimo Prahu. Provozovatel kanálu přitom zvolí neobvyklý distribuční mix, který mu mohou nabídnout pouze České Radiokomunikace. Stanice bude od zmíněného data dostupná v Regionální síti 8, 12 a 20. Na území Prahy a středních Čech je už možné Retro Music TV zachytit pozemní cestou na 46. kanálu v Regionální síti 4 firmy Prague Digital TV.

Regionální síť 12 byla provozovateli hudební televize nabídnuta jako náhradní řešení, protože v Regionální síti 8 už není pro další program místo. České Radiokomunikace si v tomto multiplexu nedávno otevřely prostor pro vstup nového programu, když překlopily vysílání stanic Óčko Expres a Šlágr TV do kódování MPEG-4/AVC. Regionální multiplex 8 je pro Prahu a část středních Čech tvořen jednofrekvenční sítí vysílačů Žižkov a Cukrák, proto do ní není možné umístit tolik stanic jako v jiných oblastech. Volná kapacita je vyhrazena pro další chystaný kanál.

Multiplex s označením Regionální síť 20 je na poli DVB-T vysílačů nejnovější aktivitou Českých Radiokomunikací. Je tvořena některými lokalitami, které byly dříve vyhrazeny pro Regionální síť 1. Jedná se například o České Budějovice, Lipno nebo Karlovy Vary. Jak uvedl pro Digitální rádio Tomáš Fuxa, jednatel firmy Hudební televize, která Retro Music TV provozuje, spolu s expanzí v rámci pozemního vysílání se chystá pilotní spuštění hybridního vysílání HbbTV (červené tlačítko) a drobná úpravu znělek, které by měly být nově namluvené. Významnějších změn se má stanice dočkat až na podzim, kdy se mají na plno rozjet i aplikace pro HbbTV.

autor: lukpo
Spustit audio