Rezistentní bakterie okrasných ryb

5. únor 2013
Monitor

Bakterie rezistentní na antibiotika nenajdeme jen v nemocnicích či na farmách. Velmi rozšířené jsou i mezi rybami, které chováme v akváriích.

Komerční chov akvarijních ryb dosahuje obratu v miliardách amerických dolarů. Jeho intenzita si však vybírá daň v podobě bakteriálních infekcí, které chovatelé terapeuticky i preventivně léčí antibiotiky. Situace připomíná velkochovy hospodářských zvířat, u nichž se v důsledku častého podávání antibiotik vyvinuly rezistentní kmeny bakterií. Vědci z Oregonské státní univerzity proto odebrali vzorky mikroflóry od 32 druhů sladkovodních okrasných ryb, které byly importovány z Kolumbie, Singapuru a Floridy. Právě tyto země představují střediska komerčního chovu akvarijních ryb.

Ve vzorcích vědci objevili několik bakterií, které jsou potenciálně nebezpečné rybám i lidem. U všech bakterií také otestovali rezistenci na 9 druhů antibiotik. Nejúčinnější byl cefotaxim, ale i na něj bylo 16 % bakterií rezistentních. U nejméně účinného antibiotika, kterým byl tetracyklin, dosahovala rezistence dokonce 77 %. Používání antibiotik na farmách, které chovají akvarijní ryby, nikdo nereguluje a počet rezistentních kmenů může dále narůstat. Příliš velkorysé podávání antibiotik by tak nakonec mohlo ohrozit celé komerční odvětví.

Zdroj: Journal of Fish Diseases

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio