Richard Seemann: Angela Merkelová je na konci s dechem

16. květen 2016

K svatodušním svátkům vydali zástupci německých církví výzvu k dorozumění. Aktuálně reagovali na současnou situaci vyvolanou přílivem uprchlíků.

Angela Merkelová je vystavena trvalé kritice nejen od Horsta Seehofera, který ji v neděli obvinil, že je odpovědna za vznik Alternativy pro Německo.

K jejím kritikům se nyní připojil i šéf křesťansko unionistické parlamentní frakce Volker Kauder. Vyslovil se proti tomu, aby po volbách v roce 2017 byla obnovena velká koalice se sociálními demokraty. Podle aktuálních průzkumu si dnes dvě třetiny Němců nepřejí, aby Merkelová pokračovala ve své funkci po třech volebních období v příštím roce.

U Merkelové se tak stalo v důsledku politiky otevřených dveří pro milion utečenců, to bude stát do roku 2020 více než 20 miliard euro. Nebývale stoupá ze strany přistěhovalců kriminalita, kdy každé tři minuty dochází k bytovým loupežím a stovkám sexuálním ataků.

Merkelová se nyní snaží nahradit svou počáteční velkorysost razantním omezením udělování azylu. Nyní byl přijat zákon, kterým vyhlašuje země Magrebu za bezpečné území, čímž má být zabráněn vstup Severoafričanů do Německa. Její kritici však poukazují, že i kdyby byla celá Afrika vyhlášena za bezpečné území, nic to neřeší, protože budou její obyvatele odtud stejně prchat.

Hlavně se však Merkelová angažovala v tom, aby Evropská unie uzavřela s Tureckem smlouvu o vrácení běženců z Řecka. Za to musí kromě miliard euro, které se Turecku zato vyplatí, umožnit 80 milionům jejich obyvatel bezvízový vstup do schengenského prostoru.

Logo

Unie ale žádá, že Turecko musí před tím především zaručit základní lidská práva svým občanům. Děje se to v době, kdy Erdoganův režim posílá své kritiky, především novináře, do vězení a vede nemilosrdný ozbrojený boj s Kurdy. Nyní vyhrožuje, že když nebude splněn bezvízový slib, otevře brány uprchlických táborů směrem do Evropy.

Angela Merkelová z rostoucí obavy, že dohoda s Tureckem se zhroutí, zavítá 22. května do Istanbulu. Problémem však je, že tamní premiér, se kterým uzavřela dohodu, na svou funkci rezignoval. Zdali ji přijme Recep Tayyip Erdogan, který se tváří neústupně, nebylo zatím potvrzeno.

Kancléřka za této napjaté situace obhajuje nadále uprchlické povinné kvóty a vyzývá k rozumu unijní státy, které je odmítají. Mnoho úspěchu s tím zatím nemá a řečeno slovy klasika ji tak dochází dech, jak tuto složitou situaci vyřešit.

Spustit audio