Richard Seemann: Rakousko vsadilo na odstrašování uprchlíků

17. únor 2016

Těsně před zahájením vrcholové konference Evropské unie ve čtvrtek a pátek v Bruselu Rakousko vyslalo k uprchlíkům rozhodný signál o tom, že uzavře své hranice.

Po měsíce rakouský spolkový kancléř a sociální demokrat Werner Faymann vystupoval jako nejužší spojenec utečenecké politiky Angely Merkelové. Nyní otočil prudce kormidlo směrem k visegrádským zemím, které za jejich postoje předtím kritizoval.

V středečním rozhovoru v listě „Kurier“ se připojil k jejich stanovisku na uzavření balkánské cesty a oznámil, že zavedením přísných pohraničních kontrol na jihu země jeho vláda vsadila na odstrašování imigrantů. Vyslovil přitom přesvědčení, že německá vláda brzy změní svou uprchlickou politiku a vezme si za vzor rakouský postup.

Že to Rakousko myslí vážně, to demonstruje na cvičení svých vojáků a policistů na hranicích u Spielfeldu. Dav představující uprchlíky zde útočí za řevu „Open “ s vrháním láhví na bezpečnostní síly s helmami a štíty, které hájí hranice.

Čtěte také

Simuluje se tak scéna, které se na jaře obává lidovecká ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Ta počítá, že příliv uprchlíků na jaře prudce stoupne. Zdejší pohraniční přechod, který je na konci balkánské cesty, pokud bude uzavřen, bude mít za následek, že uprchlíci budou hledat jinou cestu.

Proto již nyní bylo stanoveno zajištění dalších dvanácti možných přechodů na jižní rakouské hranici. Cílem těchto opatření, jak prohlásila ministryně, je připravit se na změnu dosavadní tradiční uprchlické cesty.

Současně bylo s příslušnými italskými pohraničními regiony zahájeno jednání o možném uzavření cesty do Rakouska přes Brenner

Současně bylo v úterý s příslušnými italskými pohraničními regiony zahájeno jednání o možném uzavření cesty do Rakouska přes Brenner. Nevylučuje se přitom, že zde budou vybudovány i ploty, aby se uprchlíci nemohli vyhnout kontrolnímu přechodu.

Miklová-Leitnerová rozhodně prohlásila, že pokud to bude nutné, pak po vzoru Spielfeldu budou vybudovány. Kancléř Faymann potvrdil, že by se tak mohlo stát již během měsíců dubna a května.

Vláda současně nyní stanovila adekvátní denní kvótu přijatých uprchlíků, aby bylo zajištěno vládní usnesení nepřekročit jejich roční čtyřiceti tisícový počet.

Spustit audio