Richard Seemann: V Německu vlají kurdské prapory

7. listopad 2016

Mimořádnou pozornost v Německu tento víkend na sebe upoutala vnitropolitická situace v Turecku, kde režim prezidenta nechal zatknout již na 35 tisíc svých odpůrců.

Na území spolkové republiky se konaly četné demonstrace pod kurdskými prapory na podporu tureckých demokratických sil, především v Kolíně nad Rýnem, Bielefeldu, Münsteru, Hannoveru, Dortmundu, Essenu a dalších místech.

Důvodem je především zatčení mnoha poslanců prokurdské legální strany HDP, mezi nimi i obou předsedů, kteří byli obviněni ze šíření teroristické propagandy. Demonstrace byly organizovány různými prokurdskými organizacemi ve spojení s Alevity, tureckou a německou levicí.

Podle jejich názoru, pokud bude pokračovat v Turecku pronásledování Kurdů, pak je nutno se obávat, že Německo jimi bude zaplaveno. A to za situace, kdy se cítí být opuštěni spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou a žádají, aby se více angažovala i v této otázce.

Olej do ohně přitom přilil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který označil Německo za ráj pro teroristy, kde údajně chrání kurdské bojovníky a poskytují útočiště organizací duchovního Fethullaha Gülena.

Rizikový faktor

Kolín nad Rýnem. Mimořádnou pozornost v Německu tento víkend upoutala vnitropolitická situace v Turecku

Sociálnědemokratický ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ostře odmítl toto obvinění a prohlásil, že Německo si nebude brát žádné servítky, když jde o ohrožení svobody. Jeho straničtí poslanci vyzvali, aby na čtvrtečním hlasování Bundestagu o zahraničních aktivitách Bundeswehru hlasovali pro stažení jejich sil z Turecka.

Proti tomu se však stavějí stoupenci kancléřky, avšak na víkendovém sjezdu bavorských sociálů Horst Seehofer žádal přerušení jednání o vstupu Turecka do Evropské unie. Nelze o tom uvažovat v případě země, která chce zavést trest smrti, denně zatýká novináře a politiky a šlape po právech svých občanů, prohlásil předseda CSU.

Podle komentátorů turecký prezident ztrácí jakoukoliv míru vůči svým kritikům nejen ve vlastní zemi, ale i vůči svým západním partnerům. Obvinění přicházejí na tohoto muže, který po dlouhou dobu umožňoval zásobování teroristických milic tzv. Islámského státu.

Místo toho, aby syntézou islámu s demokracií umožnil stabilizovat situaci v této části světa, stává se Turecko svým postupem vůči Kurdům a demokratické opozici stále silněji rizikovým faktorem.

Spustit audio