Richard Seemann: V Německu začnou jednání o velké koalici

12. leden 2018

Po více jak dvacetihodinovém závěrečném maratonu v Německu se unionistické křesťanské strany CDU/CSU a sociální demokraté dohodli, že zahájí jednání o velké koalici.

Vyjednavači třech stran se v pátek dopoledne po pěti dnech jednomyslně dohodli na dokumentu, který vytyčuje cíl k této metě.

Na následné tiskové konferenci, na které vystoupili šéfové tří stran, spolková kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že jednání, která jsou schválena vedoucími grémií strany, otevřela cestu k černo-červené koalici a měla by vést k vytvoření stabilní vlády.

Jejich cílem je, aby lidé i v dalším desetiletí mohli dobře žít v Německu. Šéf bavorských sociálů Horst Seehofer prohlásil, že je s výsledkem jednání nanejvýš spokojen.

Rozhodne Martin Schulz

Šéf německých sociálních demokratů Martin Schulz

Natolik, že v pondělí předsednictvo CSU nejen schválí předložený dokument, ale bude považovat za zbytečné, aby jej schvaloval sjezd strany. Předseda sociálních demokratů Martin Schulz vyjádřil přesvědčení, že bylo dosaženo vynikajících výsledků.

28stránkový dokument obsahuje závazek, že počet imigrantů nepřekročí v roce počet 220 tisíc. Vláda se vrátí k paritnímu financování zákonného zdravotního pojištění, o který se bude podílet zaměstnavatel se zaměstnancem. Stabilizovat se bude úroveň důchodů, která bude odpovídat do roku 2025 výše 48 procent průměrné mzdy.

Vláda nebude zvyšovat žádné daně a solidární příspěvek bude postupně rušen a to tak, aby v následujícím volebním období byl zrušen u 90 procent poplatníků. Na straně druhé je Německo připraveno zvýšit příspěvky na strukturální reformy eurozóny s cílem hospodářské a sociální stabilizace.

Celostátně rozšíří zákaz pěstování geneticky upravených rostlin, zakáže export zbraní do Jemenu, ale také rozšíří výdaje pro výzkum a rozvojové programy. V příštích letech zvýší výstavbu bytů o pětinásobek, což je jeden a půl milionu.

Richard Seemann

Hlavní slovo bude mít při prosazení společných vládních plánů Martin Schulz. Bude muset přesvědčit 21. ledna mimořádný sjezd strany, aby schválili zahájení koaličních jednání a následný vládní program v stranickém referendu.

Spustit audio