Řidiči autobusů stále hrozí stávkou. S odbory a zaměstnavateli se na zvýšení platů nedohodli

Ze svého požadavku zvýšit minimální hodinovou mzdu na 130 korun řidiči autobusů linkových autobusů v regionech neustoupí. Ministerstvo práce do konce srpna přepracuje svůj poslední návrh, který by měl být kompromisem pro všechny strany. Další jednání bude 5. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekací doba řidičů prý podle zákona není pracovní dobou, neváží se na ni žádné příplatky

Čekací doba řidičů prý podle zákona není pracovní dobou, neváží se na ni žádné příplatky | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Co konkrétně rezort navrhne, ale zatím nechtěl nikdo říct. „My jsme se pokusili najít rozumný kompromis mezi všemi atributy jednání. Tedy prostředky, které jsou k dispozici, legislativou, která nám umožňuje toto řešení a samozřejmě zajištěním zvýšení mezd pro řidiče s cílem najít legislativní nosič, abychom byli schopni tento problém vyřešit a ne o něm jenom hovořit,“ uvedl k jednání náměstek ministryně práce Robert Baxa.

Minule řidičům nabídl například přeřadit jejich tarif do vyšší třídy, nebo lépe odměnit čekání šoférů mezi jednotlivými spoji.

To jim ale nestačilo. Také z odpolední schůzky odešli odboráři s tím, že chtějí dále jednat. Stávku by ale odvrátil až schválený předpis, zřejmě nařízení vlády.

„Stále platí ten stav, že předsednictvo odborového svazu rozhodlo o konání stávky a vyloučit ji může předložení schváleného právního předpisu. Je reálná možnost stávky, ale zatím jednáme. 31. srpna se podíváme na materiál, který nám ministerstvo práce zašle a 5. září se znovu sejdeme,“ řekl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

„Vážím si toho, že jsme všichni vzali v úvahu, že bychom měli zachovat rozsah dopravní obslužnosti a její budoucnost a za druhé řešit mzdy řidičů autobusů jako specifického povolání. Čekáme na materiál z 31. srpna, ke kterému se vyjádříme,“ řekl po jednání prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme