Řidiči dvou kamionů převážející uprchlíky jdou do vazby, rozhodly o tom soudy v Plzni a v Tachově

19. únor 2018

Okresní soud Plzeň-jih stejně jako Okresní soud v Tachově dnes poslal do vazby řidiče kamionů s migranty. Dva kamiony převážející celkem 35 běženců zadržela v pátek večer na dálnici D5 policie. Oba směřovaly z Rumunska do Německa.

„Mohli by uprchnout a skrývat se na našem území, aby se vyhnuli trestnímu stíhání. Dále by mohli ovlivňovat svědky dosud nevyslechnuté, případně se ovlivňovat navzájem a jednak i proto, že by mohli v trestné činnosti pokračovat, neboť obdobná trestná činnost byla zjištěna i orgány policie Spolkové republiky Německo," shrnul důvody pro uvalení vazby soudce Okresního soudu Plzeň-jih Josef Miller.

Jednání obou soudů trvalo několik hodin, protáhlo se mimo jiné kvůli tlumočení pro zadržené řidiče a spolujezdce. V případě odsouzení můžou jít cizinci až na pět let do vězení.

Policisté zkoumají možnosti, kam běžence poslat

Celkem 35 migrantů bylo už v neděli přemístěno do zařízení pro uprchlíky v Bělé- Jezové. Je mezi nimi i 11 dětí. Případem se zabývá cizinecká policie. Policisté teď zjišťují, jestli bude možné běžence vrátit na Slovensko, přes které přijeli, nebo do států, ve kterých mají požádáno o azyl. Žádné další podrobnosti o skupině, zemi původu, popisu cesty či dalšího postupu české strany zatím cizinecká policie neposkytla.

Soudy v Plzeňském kraji se už v minulosti zabývaly cizinci, kteří převáželi migranty. Plzeňský krajský soud v roce 2016 zpřísnil trest dvěma maďarským převaděčům. V jejich kamionu našli policisté v létě 2015 na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra 76 běženců z Pákistánu a Afghánistánu.

Česká republika není podle tiskové zprávy cizinecké policie hlavní tranzitní ani cílovou zemí pro migrující cizince. Za poslední rok zadrželi policisté celkem 172 tranzitních migrantů. V době kulminace migrační krize v roce 2015 jich bylo dokonce přes 2 000. Nejčastěji jsou to občané Afghánistánu, Sýrie a Iráku.

autoři: kos , sch
Spustit audio