Riziko pro novorozence obézních matek

28. únor 2013

Děti obézních matek mohou přijít na svět už s prvními známkami cévního onemocnění. Naznačuje to malá studie australských vědců.

Je známo, že děti matek, které jsou obézní nebo trpí nadváhou, mají větší sklon k rozvoji kardiovaskulárních chorob. Na jednu z možných příčin nyní poukázala studie, které se zúčastnilo 23 těhotných žen - nekuřaček. Jejich index tělesné hmotnosti BMI se pohyboval v rozmezí 17 až 42 kg/m2. Hodnoty BMI v rozmezí 25 až 30 kg/m2 značí nadváhu, vyšší obezitu.

U novorozených dětí vědci pomocí neinvazivní zobrazovací metody změřili tloušťku stěn břišní aorty. Tloušťka dvou nejvnitřnějších vrstev činila 0,65 až 0,97 milimetru a souvisela s tělesnou hmotností matky. Čím vyšší byla její nadváha či obezita, tím tlustší stěnu břišní aorty mělo novorozené dítě.

Průměrný rozdíl mezi dětmi matek s normální váhou a těmi, jejichž index tělesné hmotnosti byl vyšší než 25 kg/m2, byl 0,06 milimetru. Porodní váha dítěte přitom žádný vliv nehrála. Podle vědců je to významný objev, protože právě na břišní aortě se projevují první známky aterosklerózy.

Zdroj: Fetal and Neonatal Edition of Archives of Disease of Childhood

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.