Robot, který hltá beton

28. únor 2014

Demolice starých betonových staveb je zpravidla velmi náročný a složitý proces. Omer Haciomeroglu, švédský student designu a architektury, však vyvinul koncept speciálního robota, který by mohl být schopen automaticky a zároveň velmi ekologicky rozložit části betonových staveb, přičemž by došlo k recyklaci materiálu.

Jeho zatím ještě neexistující stroj se jmenuje ERO - Concrete Recycling Robot. Jeho úkolem je bez vyrábění zbytečného prachu a odpadu rozložit betonové panely a oddělit od sebe základní složky betonové hmoty. Robot by měl používat řezacího vodního paprsku o vysokém tlaku a díky následnému odsávání odděleného materiálu postupně redukovat betonové struktury.

Nadrobno rozdrcený materiál pak bude putovat prostřednictvím hadice do separační jednotky, kde od sebe budou odděleny voda, cement a nerostné plnivo (písek). Pevné složky skončí ve velkých pytlích, v nichž budou dopraveny na místo opakovaného zpracování do formy nové betonové směsi. Voda se během cyklu plynule vrací přímo zpět do primárního řezacího procesu, při kterém robot rozkládá beton.

Robot má být poháněn elektrickou energií, přičemž část energie se má vracet zpět přes turbulentní dynama, umístěná v cestě sání vzduchu. Jakmile bude proces likvidace betonových částí dokončen, na místě nezbyde žádná skládka či sutiny, což je dnes možné pouze tehdy, kdy jsou na tuto práci nasazeny těžké a hlučné demoliční stroje. Nemluvě o demolicích pomocí výbuchů. Dokonce i ocelová betonářská výztuž bude očištěna od betonu, prachu a rzi a může být znovu použita. Před zahájením činnosti si robot svůj segment stavby, tedy příslušné betonové bloky, které má rozložit, pořádně proměří a proskenuje.

ERO - Concrete Recycling Robot

Omer Haciomeroglu se svým konceptem beton “hltajícího” robota vyhrál Mezinárodní cenu za vynikající design (International Design Excellence Awards) ve studentské kategorii.

Zdroje: Discovery News, Inhabitat, IDSA, YankoDesign, Core77

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio