Roboti jako skladníci a knihovníci

31. srpen 2016

Různé prodejní a obslužné systémy se stále více automatizují. Slabým článkem však stále zůstává fyzická manipulace s různými objekty, ať už jde o práci ve skladu, na prodejní ploše nebo třeba v knihovně. Ale i v této oblasti se objevují pokročilé robotické systémy, které postupně zvládají práce, které doposud vykonávali jen lidé.

Na vývoji příslušných robotů pro sklady a obchody nyní pracuje řada robotických laboratoří a firem, vyvíjejících roboty. Cílevědomé zvedání a přenášení zboží ve skladu však není pro roboty jednoduchou činností, stejně jako základní orientace a navigace v příslušném prostředí. Robot musí nejdříve správně identifikovat objekt resp. určit jeho polohu ve skladu. Pak musí objekt uchopit, zvednout jej z police, správně s ním manipulovat, pak jej podle plánu přemístit a u toho všeho musí registrovat a opravovat své případné chyby. Úspěšné vykonávání všech těchto úkonů v sobě zahrnuje prakticky všechny oblasti robotiky.

Do značné míry všechny tyto úkoly splňují roboty Toru německé firmy Magazino. Robot Toru Cube zvládá manipulaci s pravoúhlými objekty a novější robot Toru Flex si už poradí i s objekty nepravidelného tvaru. Oba typy však zvládají pohyb a orientaci v prostředí pomocí kamer a senzorů. Nepotřebují ke své práci tedy žádné přesné zadání či parametry, umějí se adaptovat na nové podmínky a umějí se vyhýbat lidem, pokud se s nimi setkají.

Odlišný systém má americká firma Fetch Robotics, která vyvinula dvojici spolupracujících robotů - Fetche a Freighta. Fetch je pokročilý robotický manipulátor, spočívající buď na statické nebo mobilní bázi, Freight je mobilní báze, která slouží pro Fetche jako jako doprovodný chytrý vozík pro odkládání a transport zboží. Po objednávce se dvojice vydá vybrat zboží, které pak přemístí k místu výdeje.

Ještě jiný systém vyvíjí firma Hitachi ve spolupráci s partnerskou společností Seiko Epson. Jejich společným produktem je dvojice robotických ramen s menší nosností, které však dokáží pracovat ve skladu v dokonalé souhře a koordinaci.

OSHbot, vyrobený firmou Lowe ve spolupráci s vývojáři z firmy Fellow Robots, sice oproti tomu není přímo skladníkem, ale nahrazuje zákazníkům funkce prodavače-poradce, který jim pomůže najít v regálu konkrétní výrobek a zavede jej k němu.

Americká firma Oasis24seven zase ve městě Des Moines plánuje vybudovat robotickou prodejnu s několika sty prodejními položkami, kde si zákazník vybere zboží na dotykovém terminálu a systém mu pomocí běžících pásů doručí vše, co si objednal.

Robotického pomocníka do knihovny dostali pro změnu knihovníci v jedné knihovně v Singapuru. Tamní výzkumníci z agentury A*STAR (Agency for Science, Technology and Research) pro ně vyvinuli robota AuRoSS, který samostatně prohlíží regály a eviduje chybějící nebo špatně umístěné knihy. Používá k tomu čipů RFID, kterými jsou knihy opatřeny.

Zdroje: Popular Science, Magazino, TechXplore, IEEE Spectrum, Futurism, New Atlas, BGR, Next Big Future, Youtube 1, Youtube 2, Youtube 3, Youtube 4, Vimeo

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio