Roboti nahradí delfíny

22. listopad 2012

Americké vojenské námořnictvo po více než 50 letech přestane používat delfíny a jiné mořské savce pro hledání podmořských min. Důvodem je pokrok v technologii podmořských robotů, tyto stroje totiž už brzy zastanou speciálně vycvičená zvířata, jejich použití navíc bude levnější.

Kytovci a mořští savci jako jsou delfíni, belugy nebo lachtani byli po desítky let neocenitelnými pomocníky US Navy, Amerického vojenského námořnictva. Jejich úkolem bylo nejen hledání, označování a případně zneškodňování nepřátelských min, ale také hledání a sběr vlastní ztracených min, dokonce i odhánění nepřátelských potápěčů. Tento dlouhodobý vojenský “Program mořských savců”, který v současnosti zahrnuje více než 100 zvířat, během několika let skončí.

Zasloužila se o to malá robotická ponorka torpédovitého tvaru s tichým pohonem a s rybím názvem Knifefish, “Nožovka” či Nožovitá ryba, která by měla zvířata asi v roce 2017 nahradit. Chov živých průzkumníků byl totiž finančně velmi náročný a samozřejmě nešlo jen o zajištění jejich tréninku. Navíc tento program z pochopitelných důvodů vadil ochráncům zvířat - armádní služba je chovaná zvířata dost omezovala a vystavovala je riziku.

Delfíni jsou pro účely hledání min velmi efektivní, protože mohou využít svého sonaru - zdroje zvukových vln. To je jediný druh signalizace, který pod vodou na větší vzdálenost funguje. Na stejném principu pracují hledací i navigační systémy podmořských robotů. Skoro sedm metrů dlouhou a necelou tunu vážící ponorku Knifefish vyvíjí firma Bluefin Robotics. Do provozu ji má uvést kolem roku 2015.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/DHtu7QO5PHQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Americké vojenské námořnictvo chce za stejným účelem zakoupit také obdobné německé bezpilotní podmořské stroje s opět zvířecím názvem SeaFox. A kromě nahrazení práce zvířat chce také výrazně omezit nasazování lidských potápěčů.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/H6eYEc9VJJw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: Popular Science, BBC

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.