Roboti nás brzy připraví o třetinu práce, tvrdí studie. V ohrožení jsou hlavně mužská pracovní místa

Až třetinu stávajících pracovních míst v Británii by mohly do roku 2030 převzít roboti. Méně ohroženy mají být ženské pracovní pozice. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers, z níž cituje agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robot, roboti, humanoidi

Robot, roboti, humanoidi | Foto: Fotobanka Unsplash

Automatizací je podle průzkumu ohroženo 30 procent míst v Británii, 38 procent v USA, 35 procent v Německu a 21 procent v Japonsku. Neznamená to prý ale, že se zvýší nezaměstnanost. Práce se spíše změní, než aby zmizela.

Více ušetřeny tohoto trendu budou podle studie ženy. Zatímco obávat se o svou pracovní pozici se bude muset 35 procent mužů, žen jen 26 procent. Muži jsou totiž častěji zaměstnáni na nízce kvalifikovaných pozicích v dopravě nebo ve výrobě. Ženy ale vykonávají zhusta práce, které vyžadují empatii, jako je vzdělávání nebo zdravotní péče.

Přizpůsobit se novým trendům v zaměstnávání se ale podle ekonoma z PwC Johna Hawkswortha budou muset všichni. Zda bude mít robotizace vliv i na platovou nerovnost mezi ženami a muži, ovšem zůstává otázkou. Podle britského statistického úřadu vydělávala v roce 2016 průměrná Britka o 18 procent méně než průměrný Brit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme