Robotická sépie ze Švýcarska

30. leden 2015

Studenti z Federálního technologického institutu (ETH) v Curychu vyvíjejí speciálního robota pro neinvazivní studium podmořské fauny. Jeho cílem je nenápadně splynout s okolním prostředím. V nejlepším případě by měl svým tvarem i pohyby připomínat ostatní vodní živočichy. Jmenuje se Sepios.

Robot má v zásadě tvar podlouhlého válce, vybaveného čtyřmi od ryb odvozenými umělými ploutvemi. Jejich vlnivé pohyby se ale spíše podobají pohybům sépie a odtud plyne i jeho název. Ryby se pohybují spíše asymetricky, tedy pouze jedním směrem, a když potřebují plavat zpět, musejí se nejdříve otočit. Oproti tomu Sepios, podobně jako skutečná sépie, se umí pomocí vlnivého pohybu svých ploutví pohybovat a manévrovat všemi směry. Může se také otáčet kolem libovolné osy. Pohyb každé z jeho čtyř ploutví je navíc možné řídit nezávisle na sobě. Uvnitř každé ploutve se pohybuje devět samostatných tyčovitých paprsků.

Sepios se také umí bez problémů prodírat houštinami podvodních rostlin, aniž by se do nich jeho pohyblivé části zamotaly (na rozdíl od šroubů běžných podmořských robotů). Poměrně lehce také překonává různé překážky, například kovové rámy. Klíčová je ovšem jeho schopnost se tiše a nenápadně přibližovat k vodním živočichům, aniž by tito leckdy plaší a na zvuk citliví tvorové podlehli panice z něčeho neobvyklého, co do vodního světa nepatří.

V loňském roce se tým konstruktérů z Curychu pod vedením Pascala Buholzera soustředil právě na pohybové vlastnosti robota Sepios. Nyní se konstruktéři zaměřili pro změnu na schopnosti robota pozorovat a snímat okolí prostřednictvím kamery, polohového laseru a dalších specializovaných senzorů, například měřiče hloubky. Koordinace různých senzorů bude potřebná i pro činnost inerciální navigační jednotky a pro antikolizní systém, který brání robotovi narážet do okolních překážek.

Robot Sepios při testování v bazénu

Švýcarský studentský tým nedávno předvedl svého bionického a k podmořskému prostředí ohleduplného robota na prestižní asijské přehlídce Techfest, která se konala v indické Bombaji. Sepios je 70 cm dlouhý, jeho rozpětí ploutví činí 95 cm a na souši váží 23 kg. Robot dosahuje maximální rychlosti necelé 2 kilometry za hodinu a je schopen operovat v hloubkách do 10 metrů. Jeho akumulátory vystačí na 90 minut provozu.

Zdroje: Sepios, Engadget, Popular Mechanics, Phys.Org, NewScientist

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio