Roboty čistí sluneční panely

4. duben 2014

Malá izraelská sluneční elektrárna v Negevské poušti získala robotický systém na čištění solárních panelů. Roboty je čistí od prachu a písku a zvládnou to dokonce bez vody, které je v poušti velký nedostatek.

Na čistotě solárních panelů závisí ve značné míře efektivita výroby elektrické energie. V jižní části Negevské pouště se na ploše asi 8 hektarů rozkládá solární elektrárna Ketura Sun Solar Park. V této části pouště panuje velké horko, vyskytují se zde písečné bouře a spíše malé množství vodních srážek. Pro elektrárnu poskytla robotický čistící systém izraelská firma Ecoppia, přičemž při výběru čistícího řešení bylo důležitým kritériem, aby si dotyčný systém poradil bez vody.

Na čištění solárních panelů pracuje 100 pohyblivých robotických prvků s názvem E4, přičemž nejvhodnější doba pro jejich činnost nastává v první polovině noci. Při čistícím procesů roboty využívají mikrovláken a řízeného proudu vzduchu, takže se bez vody skutečně obejdou. Odstraněný prach a písek pak spadne díky gravitaci mimo oblast panelů na zem.

Čistící roboty přejíždějí plochu panelů nahoru a dolů díky pohyblivému hliníkovému rámu, který se pohybuje podél jejich obvodu v horizontálním směru. V místě dotyku s rámem se roboty přesouvají pomocí koleček z polyuretanu. Pokud nejsou roboty právě v akci, jsou uzamčeny u dokovací stanice, umístěné mimo oblast panelů. V tuto dobu také roboty nabíjejí své akumulátory prostřednictvím vlastních slunečních panelů.

Robotický systém na čištění solárních panelů firmy Ecoppia

Celou flotilu čistících robotů může řídit technik na dálku z počítače, z mobilního telefonu nebo tabletu. Dokud ještě nebyli čisticí roboti k dispozici, pole slunečních panelů bylo čištěno jen devětkrát do roka, a to pomocí vody a manuálně, přičemž celý proces trval asi pět dní a byl dost drahý. V souhrnném výsledku se manuální řešení podepsalo na menší účinnosti, tj. menším výkonu solární elektrárny než v případě robotického čištění. Podobných menších solárních elektráren funguje v Negevské poušti více. I v jiných částech světa pracují občas v rámci slunečních elektráren čistící roboty, avšak ty se někdy bez vody neobejdou. Příkladem je japonská firma Sinfonia Technology, která pro sluneční elektrárny poskytuje autonomní čistící roboty, vybavené kartáči, senzory a kamerami. Další podobnou firmou je Greenbotics.

Zdroje: Phys.Org, Solar Industry Mag, Ecoppia, Phys.Org 2, Tech-On, Sinfonia Technology, Gizmodo

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio