Roboty vytisknou most v Amsterdamu

16. červen 2015

Firma MX3D oznámila úmysl vyrobit v Amsterdamu ocelový most pro chodce metodou 3D tisku. Most vytvoří speciální roboty, které jsou schopny vytvářet ocelové struktury přímo “ve vzduchu”, bez jakékoliv další podpůrné struktury.

Systém je vlastně založen na pokročilém svařování a bude schopen pomalého přidávání kousků materiálu do volných prostorových mřížkových forem. Materiálem pro 3D tisk mřížky může být běžná ocel, nerezová ocel, hliník, bronz, měď nebo pryskyřice. Svařovací či “tiskový” aparát bude přitom umístěn na konci ramene šestiosých průmyslových robotů od firmy ABB, takže rameno bude schopno zároveň s pomalým pohybem základny robota vytvořit podle přesného algoritmu jakékoliv kovové “vláknové” struktury v prostoru. Tisk nebude nijak prostorově, tedy velikostně ani tvarově omezen, na rozdíl od běžných tiskáren, které mají definovanou přesně vymezenou a omezenou pracovní oblast, ve které se 3D tisk odehrává.

Pro most firmy MX3D vyvinul speciální ocelovou slitinu, uzpůsobenou pro trojrozměrný tisk, tým z nizozemské univerzity v Delftu. Výsledný materiál má mít podobnou pevnost jako struktury z běžné oceli, vyráběné tradičním způsobem. Vývojáři předpokládají, že dva roboty začnou vytvářet mostní konstrukci z jedné strany užšího kanálu. Jak konstrukce postupně poroste, roboty si budou pod sebou budovat kolejnicové struktury, aby se mohly posunovat dál a prodlužovat mostní oblouk až na druhý břeh. Robotický tisk ocelových vláken musí být mimořádně odolný vůči případným chybám a roboty musejí být schopny na případné odchylky od algoritmu okamžitě a zcela samostatně reagovat.

Roboty vytisknou most v Amsterdamu

S firmou MX3D spolupracují další firmy a instituce, například Heijmans, vývojářské pracoviště Joris Laarman Lab, softwarová společnost Autodesk, strojírenský výrobce ABB Robotics a také amsterdamská městská rada. Podle předpokladů by automatický 3D tisk mostu měl začít během roku 2017 a bude trvat zhruba 2 měsíce. Ovšem už letos v září by měla amsterdamská městská rada vývoj projektu představit veřejnosti a začít vybírat místo, kde bude most stát. Most bude asi 8 metrů dlouhý, bude sloužit chodcům a měl by vydržet několik desítek let.

Zdroje: Phys.Org, TechXplore, Fast Company, MX3D, Inhabitat, 3D Print

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio