Rodiště velkovévody sídlem největšího provozovatele satelitů? Evropské družice mají svůj domov v Lucembursku

Na zámku Betzdorf na východě Lucemburska se narodil současný lucemburský panovník, velkovévoda Henri. Nenajdete tam však žádnou expozici rodinné historie 62letého vladaře a už vůbec ne lovecké trofeje, staré obrazy a historický nábytek, jaké známe z českých hradů a zámků. V Betzdorfu totiž našel sídlo největší soukromý provozovatel satelitů v Evropě.

„Velkovévoda Henri se narodil přímo tady a taky tu vyrůstal. Ve vstupní hale máme vystavené fotky, jak si hraje s rodiči v parku a podobně. V 50. letech se ale jeho rodina přestěhovala do jiného sídla a opustila to tu,“ popisuje stručně první kapitolu v životě lucemburského panovníka viceprezident SES – Société Européenne des Satellites – Markus Payer.

Do nepříliš honosného jednopatrového paláce se dvěma bočními křídly se lucemburský koncern SES nastěhoval v polovině 80. let. Dnes ho využívá hlavně pro reprezentační účely.

Čtěte také

Skutečné srdce a mozek satelitních operací jsou ukryty na rozsáhlých pozemcích za zámkem. Stojí tu i futuristicky vyhlížející řídící středisko se skleněnou fasádou obsypané talíři satelitních antén.

Ze zámku do celého světa

„Tyto antény mají v průměru 12 až 15 metrů a každá ovládá jednu družici ve vesmíru,“ vysvětluje Markus Payer. „Uprostřed každého talíře vidíte jakousi jehlu, která je namířena k příslušné družici. Ty se nacházejí ve výšce 36 tisíc kilometrů.“

Model nosné rakety a družice v sídle společnosti SES

SES provozuje například satelity Astra používané hlavně k přenosu televizního a datového signálu. Z Betzdorfu řídí 40 z celkem více 60 svých družic. Podle prezidenta společnosti Karima Michela Sabbagha jich ale zvládne ovládat mnohem víc.

Čtěte také

„Tohle nové operační středisko je navržené k řízení až stovky satelitů. Konkrétně v této místnosti kontrolujeme jejich rychlost, množství paliva, teplotu nebo napájení,“ upřesňuje.

„Družice mají v průměru životnost 15 let, takže je musíme průběžně nahrazovat novými. Zároveň potřebujeme pokrývat další země. Každý rok proto vysíláme na oběžnou dráhu několik nových satelitů,“ dodává Markus Payer. Družicím většinou jednoduše dojde palivo, a tak skončí jako vesmírný odpad.

Speciální mobilní zařízení v podobě černého kufru a bílého balonu s anténou pomáhá při zesílení pokrytí signálem v katastrofou zasažených oblastech

Baví, ale i pomáhají

Satelity z Lucemburska nešíří jen zábavu, ale pomáhají také zachraňovat lidské životy. Jsou to speciální mobilní zařízení v podobě černého kufru a bílého balonu s anténou.

„Když dojde k přírodní katastrofě a na místo vyrazí záchranáři, jedním z největších problémů na místě je chybějící signál,“ vysvětluje Markus Payer. „Vytvořili jsme proto systém, který se doslova vejde do kufru. Naložíte ho do letadla, přes noc s ním doletíte na místo neštěstí a pak už stačí jen půlhodina k nainstalování – a máte signál.“

Čtěte také

Tyto satelitní balony už asistovaly při zhruba 25 katastrofách, jako byla zemětřesení na Haiti a Filipínách nebo při epidemii eboly v Africe.

autor: fin
Spustit audio