Rok 2018 bude ve znamení oslav. Přinese na Plzeňsku řadu zajímavých výročních akcí

7. prosinec 2017

Koncerty, výstavy a festivaly. Plzeň i kraj oslaví 100. výročí vzniku samostatného státu velkolepým seriálem akcí nazvaných symbolicky - Kde domov můj. Jedním z vrcholů oslav má být na začátku září opera Prodaná nevěsta pod širým nebem.

„V nastudování, tak jak ji Bedřich Smetana napsal pro Plzeňáky a použil k tomu plzeňské kroje. Budou tam velkolepé sborové scény, kterých se zúčastní i řada folklórních souborů. Návštěvníci uvidí i živé cirkusové vystoupení komediantů a vše to bude orámováno velkým staročeským jarmarkem,“ vysvětlila vedoucí odboru kultury plzeňského hejtmanství Alena Svobodová.

Město Plzeň i kraj si budou připomínat nejen rok 1918, ale i další osmičková výročí. Revoluční rok 1948, i okupaci cizími vojsky v roce 1968. Významné místo pak bude patřit výrazným a někdy i trochu opomíjeným osobnostem. „Na prvním místě bych určitě zmínil Miroslava Horníčka, kterého Plzeňáci milují. Je to jedna s klíčových postav našeho města. Ale také osobnosti, o kterých není tak známé, že se narodily v Plzni, jako například fotograf Vilém Heckel nebo malíř Bohumil „Bimba“ konečný,“ řekl náměstek primátora Martin Baxa.

Plzeň i kraj oslaví 100. výročí vzniku samostatného státu velkolepým seriálem akcí nazvaných symbolicky - Kde domov můj

K oslavám stého výročí vzniku samostatného státu se připojí muzea i galerie a to nejen v Plzni. Depo 2015 nabídne od poloviny května do konce října interaktivní výstavu Sto let republiky očima pěti generací.

Cestu historií se zlomovými okamžiky ukáže DEPO2015

„Výstavou chceme ohledat pět období, kdy se staly nějaké zlomové události. Ať už je to přerod první republiky do válečného období nebo naopak nástup komunistické totality, zlom od pražského jara do normalizace, konec 80. Let, anebo 90. léta až po současnost, kdy hledáme svoji identitu v Evropě,“ popsal programový ředitel DEPA 2015 Jiří Sulženko.

Jednou z prvních akcí DEPA 2015 bude březnový festival světla Blik Blik. Po Lochotínu a Roudné se tentokrát rozsvítí Slovany, kde je řada zajímavých míst, která podle Jiří Sulženka stojí za to rozsvítit. Je to například Masarykova základní škola nebo hřbitov na Mikulášské třídě, kde je pochovaná řada významných osobností.

Samotné oslavy vzniku republiky budou tentokrát třídenní. Během nich bude mít veřejnost unikátní příležitost vidět originální rukopis písně Josefa Kajetána Tyla Kde domov můj.

autoři: jnm , jik
Spustit audio