Romantický Průhonický park svědčí cizokrajným rostlinám

Praha se na seznam světového dědictví UNESCO dostala před 20 lety. Spolu s Telčí a Českým Krumlovem to byly vůbec první zápisy českých památek na tuto prestižní listinu. Poněkud kuriózní je, že zápis Prahy obsahuje nejen historické centrum hlavního města, ale také Průhonický park. Mimořádné dílo zahradní architektury 19. století přitom leží mimo hlavní město. Průhonický park se pyšní osmi tisíci rododendrony a procházet se tady můžete po několika trasách třeba celý den.

Jdeme po pěšince, která je ohraničena zídkou. Jsme na začátku první z tras Průhonického parku.

Průhonický park je vrcholné dílo přírodně krajinářského stylu v Evropě. Je zajímavý svou kompozicí a využitím terénu při tvorbě parku. Chlubíme se i velkou sbírkou cizokrajných rostlin,“ popisuje průvodkyně Barbora Kačáčková.

„Zajímavé je, že tu docházelo k takzvaným prvointrodukcím, což jsou dovozy rostlin poprvé na naše území. Průhonice tak jsou vstupní branou pro mnoho dřevin, které se dnes běžně nacházejí v našich zahrádkách,“ dodává.

Exotické rostliny i rybníky

Průhonický park založil hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca, který se do Průhonic přiženil. Za ženu si vzal Marii Antonii Nostic-Rhineckovou, která průhonické panství získala jako věno.

Letecký pohled na Průhonický zámek, hospodářské budovy a na Podzámecký rybník

Že bude zdejší park tolik svědčit cizokrajným rostlinám, hrabě pravděpodobně nevěděl. Za života se však o jejich pěstování neustále pokoušel – a záměr mu vyšel.

Jdeme kolem dvou rybníků. „Malý sloužil jako sádkový rybníček k rybničnímu hospodářství. Nad námi se nachází největší rybník v první části parku. Jde o Podzámecký rybník. Zámek se v něm krásně zrcadlí,“ ukazuje Barbora Kačáčková.

Botič ovlivňuje ráz krajiny

Přicházíme na dřevěný mostek, odkud se díváme na sádkový rybník. Voda z něj odtéká přímo do Botiče. „Ten tvoří osu celého území,“ upozorňuje průvodkyně. „Na Botiči jsou vybudovány mnohé rybníky, slepá ramena, jezy, přepady a vodopádky. Zvyšuje vzdušnou vlhkost a navíc působí romanticky.“

Vydáváme se k další atrakci Průhonického parku, jíž je alpinum. „Jeho celková rozloha je tři hektary,“ říká průvodkyně. „Je tu velká sbírka skalniček. Procházkami se tu dá strávit celý den.“


Zobrazit Průhonický park na větší mapě

autor: anr
Spustit audio