Ronaldo, Mourinho a další fotbalové hvězdy se vyhýbají placení daní, píše Spiegl

Špičkoví fotbalisté i trenéři, včetně Cristiana Ronalda nebo José Mourinha, využívají firmy v Karibiku, aby se v Evropě vyhnuli placení daní. Napsal to německý magazín Spiegel, který ve spolupráci s dalšími médii měsíce vyhodnocoval obrovské množství dokumentů, které unikly z fotbalového prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronaldovi je 31, hrát chce ještě 10 let

Ronaldovi je 31, hrát chce ještě 10 let | Zdroj: Reuters

Spiegel obdržel od platformy Football Leaks materiály o velikosti 1,9 terabajtu. Celkem jde o 18,6 milionu dokumentů, mezi nimiž jsou hráčské smlouvy, emailová korespondence nebo tabulky. Uplynulých sedm měsíců se dokumenty probíralo na 60 novinářů z více než deseti dalších evropských médií.

Messi versus Ronaldo. První El Clásico v sezoně hostí Barcelona, Real bude hájit náskok

Číst článek

Jeden z obrazů, který se jim podařilo sestavit, vypovídá o snaze některých špičkových fotbalistů vyhnout se placení daní pomocí firem v daňových rájích i poměrně složitých schémat, díky kterým se peníze přelévají mezi různými státy.

Metodám, které mohou být podle Spiegelu někdy na hraně zákona, se nevyhýbají ani největší hvězdy. Například kanonýr Realu Madrid Ronaldo v letech 2009 až 2014 využíval firmu na Britských Panenských ostrovech.

Ronaldo nedanil 60 milionů eur

Na společnost Tollin Associates, která na těchto karibských ostrovech sídlila, přenesl v roce 2009 svá reklamní práva. Firma Tollin je zase předala v Irsku sídlícím společnostem MIM a Polaris Sports, které pak inkasovaly peníze od sponzorů a reklamních partnerů.

Výplaty tedy putovaly nejprve do Irska, kde je firemní daň ve výši 12,5 procenta, a větší část z nich posléze na Britské Panenské ostrovy, které jsou daňovým rájem. Firemní daně jsou zde nulové. Mezi roky 2009 až 2014 sem takto doputovalo přes 70 milionů eur (1,9 miliardy korun).

Drtivou většinu z nich - téměř 60 milionů eur - Ronaldo u španělských úřadů nevykázal a nemusel je danit. V roce 2014 se peníze fotbalistovi, který disponuje i kontem ve Švýcarsku, zase z Britských Panenských ostrovů vrátily.

V pozadí je agent Jorge Mendes

Podobně postupoval v minulosti i trenér Manchesteru United José Mourinho. Firma, kterou na Britských Panenských ostrovech využíval, sídlila ve stejném dvoupatrovém domě jako společnost, již využíval Ronaldo. Také Mourinho převáděl peníze přes irské společnosti MIM a Polaris Sports, na rozdíl od Ronalda ještě do celé operace zapojil i nadaci na Novém Zélandu.

Mezi hráče, kteří využívali nebo využívají společnosti v daňových rájích v Karibiku, patří podle Spiegelu také Portugalci Ricardo Carvalho, Pepe nebo Fábio Coentrao. Fotbalisté, které vedle národnosti spojuje jméno fotbalového agenta Jorge Mendese, daňové ráje užívají pro příjmy z reklam a od sponzorů, peníze od jejich klubů jsou dle magazínu daněny normálně v Evropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme