Rostlinných drog máme i u nás dost, ale játra máme jenom jedny, varuje expert

31. březen 2016

Každá kultura nebo každá civilizace, která kdy žila, využívala rosliny jako drogy. I když o nich slýcháme nejčastěji v souvislosti s Jižní Amerikou, na rostlinné drogy jsou bohaté všechny tropické části světa.

„Od Evropy přes Asii, až po Jižní Ameriku i Afriku, každý tropický region má své rostlinné drogy, z nichž některé se dodnes využívají,“ potvrdil kurátor tropické flory a fauny Martin Dvořák z tropického skleníku Fata morgana v Praze-Troji.

Dokonce i v našich podmínkách mírného pásma můžeme takové exempláře nalézt. „Kromě známého durmanu nebo jedovatého vraního oka máme spoustu rostlinných drog,“ tvrdí expert.

„Z východu k nám přišly šamanské muchomůrky, což jsou ovšem houby, pak různé další rostliny, které se dají využívat nebo spíš zneužívat jako možný zdroj drog.“

Mezi ty patří například chrastice, zvláštní druh trávy, která může být použita jako zdroj dimethyltriptaminu.

„Jsou to ovšem takové ne úplně komfortní drogy,“ dodává Dvořák. „Pokud považujeme za drogu věc, která nás má stimulovat, povznést nebo zlepšit náladu, tak rozhodně většina účinků našich rostlinných drog přichází společně s otravou.“

„Takže člověk z toho asi moc šťastný nebude,“ shrnul účinky českých přírodních drog kurátor.

Ten podle vlastních slov není zastáncem experimentování s rostlinnými drogami. „Játra má člověk jenom jedny, a měl by si je chránit,“ vysvětlil.

Většina našich rostlin s psychotropními účinky se používala ve starém čarodějnictví a při podobných praktikách. „Do dnešní doby naštěstí jejich užívání příliš nepřesáhlo.“

„Výjimkou je asi pouze ten durman, který každý rok mládež zkouší, a přivádí si tím neuvěřitelné otravy, které občas končí i tragicky,“ varoval lovce nevšedních zážitků Martin Dvořák.

autoři: mše , oci
Spustit audio