Rostliny předbíhají své škůdce

7. září 2012
Monitor

Rostliny nevolají o pomoc až ve chvíli, kdy je začnou ožírat housenky bělásků. Tvorbu signálů, které lákají dravý hmyz, spustí i neškodná vajíčka.

Rostliny napadené škůdci vydávají množství chemických signálů, z nichž některé ovlivňují nejen rostliny a jejich škůdce, ale i okolní členovce. Zejména takové druhy, které se živí právě tím škůdcem, který rostlinu sužuje. Útok škůdců však může začít dlouho předtím, než dojde k poškození rostliny – například ve chvíli, kdy bělásek zelný naklade na listy svá vajíčka. Ta sama o sobě rostlině nijak neškodí, ale zanedlouho se z nich vylíhnou housenky, které začnou ožírat listy. Nizozemské vědce zajímalo, jak rostliny reagují na tuto první fázi útoku.

Ke svým experimentům použili rostliny brukve černé (Brassica nigra) a jejich škůdce: motýly bělásky zelné (Pieris brassicae) a můry zelné (Mamestra brassicae), které ale kladou vajíčka i na jiné než brukvovité rostliny. Role predátorů se ujaly dva druhy parazitického blanokřídlého hmyzu – drobněnka Trichogramma brassicae a lumčík žlutonohý (Cotesia glomerata). Ukázalo se, že nakladení vajíček běláska – tedy jejího hlavního škůdce - podněcuje rostlinu k produkci látek, které lákají parazitické vosičky. Pokud však vajíčka na listy nakladla méně nebezpečná můra, zůstala rostlina v klidu a dravce k sobě nijak nelákala. Rostliny tedy podle studie dokážou reagovat na přítomnost škůdců ještě předtím, než dojde k jejich poškození. Reakce však závisí na tom, kdo na ně vajíčka nakladl.

Zdroj: Wageningen University, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.