Rostou orchideje také v Evropě?

4. leden 2016

V jižní Evropě už teď na začátku ledna začíná rozkvétat nejčastěji kvetoucí druh orchideje. Která to je? To nám prozradil host vědeckého rozhovoru Studio Leonardo Jan Ponert, kurátor tropických rostlin Botanické zahrady Hl. m. Prahy a vědecký pracovník Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Orchidejí je 26 tisíc druhů, viděl jste je všechny alespoň na fotografii? „Všechny ne. Všechny ani nelze vidět na fotografii, od několika orchidejí opravdu žádná fotografie neexistuje Některé orchideje totiž kdysi kdosi našel, popsal a nikdo už je nikdy neviděl,“ říká Jan Ponert.

Rostou orchideje také v Evropě? „Rostou. Jen v Česku jich je přes 60 druhů. Ale u některých druhů se vedou debaty, jestli to ještě je, nebo není druh.“ Kde jich v Evropě najdeme nejvíc? „Na jihu. V celosvětovém měřítku platí, že v tropech najdete orchidejí nejvíc. V Evropě tedy ve Středomoří.

A kde na světě rostou nejvzácnější orchideje? „Otázka je, která je ta nejvzácnější. Možná bych jako zajímavost vyzdvihl nejvzácnější orchideje naší přírody České republiky, tady bych asi za nejvzácnější orchideje označil Prstnatec český, ten roste poblíž Máchova jezera, a Prstnatec karpatský, který se vyskytuje v Bílých Karpatech.“

Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu v článku nebo přes archiv pořadu v iRadiu.

Spustit audio