Rozhlasové proměny Flory Olomouc

12. červen 2014

Jednou z nejvýznamnějších společenských událostí ve městě Olomouci je květinová výstava spojená s veletrhy, každoročně navštěvovaná desetitisíci amatérských zahrádkářů, floristů i obdivovatelů květinových instalací, rozkvetlých olomouckých parků i turistů. Dlouholetý ředitel výstaviště Flora, architekt a sklář Zdeněk Štefka ji staví vedle univerzity k nejvýznamnějším olomouckým institucím. „Tohle město svojí koncepcí, konfigurací a řadou památek je náramným partnerem a my jsme vždycky usilovali o to, aby Flora byla jeho organickou částí“, dodává.

Jak píše ve svém příspěvku do knížky Rozkvetlé půlstoletí, výstavnictví má u nás dlouhou tradici, neboť první v dějinách byla Pražská průmyslová výstava z roku 1791 uspořádaná k oslavě korunovace Leopolda II. na českého krále.

„V Olomouci ta tradice začala hodně dávno, jsou tady na ni památky jako třeba Slovanský dům, což byl výstavní pavilon. Ten první areál ale byl v místě střelnice, poblíž dnešního Androva stadionu. Tam se konala už v roce 1880 první olomoucká výstava, kterou navštívil i císař František Josef I., a líbila se mu“, prozradil nám historik Milan Tichák, hlavní autor publikace vydané v roce 2008 k padesátému výročí první květinové výstavy v Olomouci. Název Flora Olomouc byl poprvé použit na mezinárodní výstavě v roce 1967, kdy ji během tří etap navštívilo rekordních 840 tisíc lidí. V tom roce byl také otevřen nový ústřední pavilon. O dva roky dříve tu již vystavovali účastníci z Dánska, Nizozemí a NDR.

Skleníky jsou také plné krásy

K věhlasu olomouckých zahradnických výstav jistě přispělo i jedinečné prostředí historických parků.

„Nejstarší ze tří parků ve správě Výstaviště Flora jsou Smetanovy sady, jejich vznik se datuje už rokem 1820 a vzhledem k historii jsou všechny tři parky prohlášeny kulturní památkou České republiky. Každý z nich má jedinečnou atmosféru a k jejich rekonstrukcím je potřeba přistupovat velmi citlivě“, prozradila v sérii pořadů z cyklu Přímo z místa věnovaných olomoucký parkům vedoucí zahradnického úseku Výstaviště Flora, dnes provozní náměstkyně Naděžda Krejčí, která externě spolupracovala s ČRo Olomouc třeba také na přípravě rubriky do Dobrého rána s názvem Minuta pro tebe.

Smetanovy sady jsou na jaře plné rozkvetlých magnólií

Na přímé přenosy z Flory Olomouc v devadesátých letech vzpomíná redaktorka Alena Vykydalová: „Na reportážích z výstaviště jsem se podílela hned od počátku svého působení v rozhlase. Český rozhlas Olomouc tu pravidelně míval svůj stánek a byly doby, kdy jsme odsud i živě vysílali. To improvizované studio stálo ve foyer pavilonu A. V té době jsme se skoro obávali, aby se k nám dostali hosté včas a aby to studio vydrželo, protože zájem návštěvníků byl obrovský a kolem studia se valily davy lidí. Ta atmosféra se pak pochopitelně přenášela do vysílání.“

„S rozhlasem ta spolupráce byla úžasná, redaktoři byli na výstavišti pořád a já jsem ráda přijala pozvání třeba do pořadu Babinec Aleny Vykydalové a Jiřiny Stoklasové. Vzpomínám také na přímý přenos, kdy jsme seděli s redaktorem Alešem Spurným přímo v pavilonu A mezi květinami, zurčela voda, svítilo sluníčko a při těch pěkných momentech zapomínal člověk na trému a dokázal tu atmosféru popsat a přiblížit lidem, které zval na výstavu“, říká mluvčí výstaviště mezi lety 2001 a 2014 Zuzana Studená.

„Během času se zrealizovala řada reportáží se zajímavými lidmi, kteří se kolem Flory pohybovali, což bylo velmi důležité pro naše návštěvníky i pro obecné povědomí", dodává Zdeněk Štefka.

Podzimní Flora v roce 2012

Zpráv, reportáží i pořadů o parcích a osobnostech spjatých s výstavištěm byla natočena a odvysílána opravdu spousta. Připomeňme jen Příběh architekta, výtvarníka a skláře Zdeňka Štefky od redaktorky Ivany Pustějovské, Jarní výlet s Vltavou Jana Sulovského, Toulky krajem o historických zahradách a parcích od téhož redaktora, Zvědavý mikrofon Kamily Ivanové natočený ve sklenících, pořady Mezi nebem a zemí Petry Ševců a Jaromíra Pavlíka a spousty příspěvků Blanky Mazalové a dalších redaktorů zpravodajství.

Historii Flory v rozhlasovém vysílání a nahrávkách přiblížuje další část pravidelného cyklu archivně historických dokumentů Hlásí se Olomouc, kterou jsme vysílali v neděli 27. dubna ve 14:30 hodin.

Ještě před tím jsme ovšem na tradici navázali dvouhodinovým vysíláním přímo z výstaviště v sobotu 26. dubna od 10:00 hodin. Modrátorkami tohoto speciálního dopoledne byly Zora Ježková a Dita Vojnarová.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.