Rozhlasoví lovci zvonů si v Třeboni připsali ojedinělý úlovek

Už 10 let vysílá Český rozhlas České Budějovice pořad Hlasy jihočeských zvonů. Nyní náš rozhlasový tým zaznamenal dva unikátní zvony. Nacházejí se věži kaple Schwarzenberské hrobky v Třeboni. Zvony budou ohlašovat poledne celý příští týden na jihočeské frekvenci 106,4 FM.

Samotné natáčení a zpracování nahrávek má v rozhlase na starosti tříčlenný tým: redaktor Jan Kopřiva, kampanolog a odborný garant projektu Radek Lunga a mistr zvuku Marek Svoboda.

Ve věži kaple Schwarzenberské hrobky jsou zavěšeny dva zvony, které dodnes zůstávají na tradiční ruční vyzvánění. To je velmi cenné. „V okolních státech - Rakousko, Německo, Polsko - je už přes 90 procent zvonů na elektrický pohon. U nás je to okolo 50 procent. Zvon by měl rozeznívat člověk, nikoli stroj. Lidská ruka je citlivější, ke zvonu šetrnější,“ upozorňuje Jan Kopřiva.

Nahrávku Českému rozhlasu umožnil pořídit správce objektu a kastelán třeboňského zámku Vít Pávek. „Doposud jsem nikdy neslyšel synchronní zvuk obou zvonů. Poslechnout je si v rámci ztichlého prostředí zimní krajiny kolem hrobky bylo velmi zajímavé, jak se oba zvony vzájemně doplňovaly,“ dodává.

Pohřební kaple rodu Schwarzenberků, známá dnes pod názvem Schwarzenberská hrobka, byla v jihovýchodní blízkosti třeboňského rybníka Svět založena a postavena v letech 1874–1877. V ní je pohřbeno 26 členů tohoto rodu. Hrobku postavil Jan Adolf II. Schwarzenberg s manželkou Eleonorou. Po nich (Jan Adolf – Eleonora) jsou také pojmenovány dva zvony, pořízené před dostavbou kaple roku 1876, které se ve věži dodnes, zavěšené nad sebou, dochovaly.

Oba zvony ulila v 70. letech 19. století slévárna v německé Bohumi nikoli z tradičního bronzu ale z oceli, což byl tehdy velmi módní materiál. „Díky tomu oba zvony přečkaly všechny vlny válečných rekvizic a dochovaly se dodnes. Z hudebního hlediska jsou výborné, kvalita zvukového obrazu je srovnatelná se zvony bronzovými,“ těší diecézního kampanologa Radka Lungu.

Záznam zvonů ve věži kaple Schwarzenberské hrobky v Třeboni

Zvony z věže kaple Schwarzenberské hrobky budou ohlašovat poledne ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice celý týden od 19. do 25. února. V pondělí a v úterý zazní menší Eleonora,ve středu a ve čtvrtek Jan Adolf a od pátku do neděle budou oba zvony znít ve společném souzvuku.

Posluchači už mohli slyšet zvony z 500 různých míst jižních Čech. Děje se tak v rámci dlouhodobého projektu, jehož cílem je pořídit dokumentaci zvonového inventáře v Českobudějovické diecézi na počátku třetího tisíciletí.

Vyzvánění z kostela jedné jihočeské obce či jednoho jihočeského města se po rozhlasových vlnách nese vždy po dobu jednoho týdne. Krátce před polednem, než se zvon rozezní, uvádíme jeho historické, technické, umělecké, akustické a další dostupné údaje.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.