Rozhlasový skřítek Hajaja oslaví 55. narozeniny pohádkami a soutěžemi

Přesně před 55 lety poprvé zazněl z rozhlasových přijímačů zvuk flétny, který uváděl pohádky skřítka Hajaji. Český rozhlas Rádio Junior a Dvojka se rozhodly uspořádat oblíbené postavičce narozeninovou oslavu. Pohádková noc s Hajajou začne v 19 hodin a potrvá tři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hajaja

Hajaja | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Uslyšíme jedny z nejkrásnějších Hajajových pohádek – první od Václava Čtvrtka Jak Hajaja procitl. Čeká nás i František Hrubín nebo Karel Čapek. Pak budeme soutěžit o tablet a v malých soutěžích o stolní hry,“ upřesňuje program dnešního večera slovesná dramaturgyně Rádia Junior Magdalena Šorelová.

Během večera bude také možné zjistit, kde si Hajaja pohádky ukládá, kde v rozhlase žije a jestli kamarádí s Večerníčkem.

Český rozhlas čte dětem od roku 1961. Během 55 let byly odvysílány tisíce příběhů mnoha autorů. U vzniku pořadu stáli například spisovatel Václav Čtvrtek a Vlastimil Brodský jako výhradní vypravěč. K němu se postupně přidali Karel Höger, František Filipovský nebo Jan Tříska.

Skřítek Hajaja, jak si ho v 60. letech představoval výtvarník Jiří Trnka | Foto: Jiří Trnka

Od počátku je pořad svázaný s flétnovým motivem ve znělce. Tu složil Jindřich Špidla a na flétnu hrál Václav Žilka.Vizuální podobu Hajaji původně ztvárnil Jiří Trnka.

V roce 1994 ale Český rozhlas vyzval děti, aby samy namalovaly Hajaju podle svých představ.

Do výtvarné soutěže došlo asi 1200 obrázků a z nich porota vybrala vítězný návrh: skřítka, který má čepici se střapcem a obleček se vzorem hvězdné oblohy.

Hajajovy pohádky se vysílají na Dvojce každý den od 19:45.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme