Rozhlednu Boiika drželo pohromadě jen schodiště

25. červen 2016

Devět let. Tak dlouho vydržela stát rozhledna Boiika v Českých Lhoticích. Vloni ji správci z bezpečnostních uzavřeli. A zřejmě udělali dobře. Dřevěnou konstrukci totiž poničila hniloba a návštěvníci by riskovali pád z jedenácti metrů. Řemeslníci teď začali věž opravovat.

„Největší problém byl, že se to zavřelo špatnou barvou. Dřevo nemohlo dýchat, jak se to nemělo kam odpařit, tak to pod tím hnilo a dřevo odcházelo,“ popsal největší problém Rudolf Rulík, který pracuje na opravě rozhledny.

„Čeká nás ještě výměna čtvrté stojky a zavětrování celé konstrukce, potom obroušení těch částí, které jsou v pořádku, a natření kvalitní barvou, aby nedocházelo k tomu, k čemu docházelo u těch špatných kusů,“ dodává Rulík.

Vyměňují se tedy poškozené díly. „Používá se na to modřín. Nejlepší by byl dub, ale to by finančně nikdo neunesl a ani by to tam nešlo dát fyzicky. Používá se tedy modřín. To by mělo výrazně prodloužit životnost Boiiky,“ doplnil Rulík.

Horší než se čekalo. Zůstane jen věžička

Rozhledna Boiika patří Mikroregionu Centrum Železných hor. „Kompletní rekonstrukce by měla skončit ke konci července. Pevně věříme a doufáme, že se to podaří. Všechno je závislé na počasí. Bohužel stav rozhledny nás velice nemile překvapil. Na první pohled se zdálo, že se vymění pár trámů, ale realita ukázala, že ta rekonstrukce byla potřebná a nutná,“ říká předseda mikroregionu Radislav Kumpan.

Čtěte také

A dodává, co zůstane z původní stavby: „Zůstane věžička, střecha a přístavek. Hlavní nosné trámy a sloupy budou vyměněny za lepší a kvalitnější dřevo. Bude tam udělaný i kvalitnější nátěr. Věřím, že pak tady bude Boiika stát dalších patnáct let.“

Oprava rozhledny Boiika bude stát skoro půl milionu korun.

Rozpadlé trámy rozhledny Boiika
autor: kop
Spustit audio